Filmen Michael Bay föddes att göra

Transformers.

Om du hör till oss som undrar vad vi egentligen ska ha Michael Bay till – och vi är några stycken – så har du svaret här. Transformers. Filmen som Michael Bay föddes att göra.

Eftersom jag tillhör fel generation så fattade jag aldrig varför så många blev så till sig i trasorna när det började surras om en Transformers-film. För mig har Transformers alltid varit nåt slags ihopvikbara plastleksaker. Jag var inte riktigt medveten om att de hade gjort så stort intryck på så många, men det hade de tydligen.

Och nu är filmen här på dvd. Onda robotar anfaller jorden i jakt på en grej som kallas för Allspark och kan hjälpa dem att ta över universum. En bunt goda robotar kommer och hjälper människorna att försvara sig. The End.

Ja, du hör ju själv hur det låter. Det är inte subtilt karaktärsdrama direkt. Det är så fånigt att hela filmen har gjorts som en extremt actionpackad och specialeffektsfylld slapstickkomedi, som inte tar sig själv på allvar det allra minsta. Med andra ord: filmen som Michael Bay föddes att göra.

Här kommer nämligen knorren: Det är jättekul. Transformers tillfredsställer på det där viset som bara flera ton metallskrot som kolliderar med fruktansvärd kraft kan göra. Häftiga bilar förvandlas till gigantiska robotar och tillbaka igen. Billiga vitsar till höger och vänster. Sexiga bilder på snygga bruden i porrigt skymningsljus. Massiv förstörelse. Om jag var 14 år skulle jag stå upp och jubla, men jag har fyllt 40 och har fortfarande inte förlåtit Michael Bay för en del tidigare synder, så jag sitter still och småskrockar istället och tycker att John Turturro är skön.

I till exempel The Island eller Pearl Harbor fuckar Bay upp i grund och botten intressanta historier genom att dränka varje uns av mänskligt intresse i effektfyrverkerier, klyschor och klumpigt berättande. I Armageddon är det ungefär samma sak, fast där är grundproblemet att hela upplägget är så otroligt korkat. Innan Transformers tycker jag nog att The Rock var det mest sevärda Bay lyckats sy ihop.

Men här har vi filmen som helt och hållet talar till Michael Bays styrkor, nämligen att leverera spektakulär specialeffektsaction utan hjärna. Det gör han faktiskt ganska bra. Transformers. Filmen som Michael Bay föddes att göra. Jag menar det verkligen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Jag är född i Transformers generationen men fastnade riktigt aldrig för dom, dock så är jag helt överförtjust i filmen då denna är ett rent mästervärk. Jag var ruskigt skepisk till den när jag fick höra att dom höll på att göra den men som sagt, helt underbar film!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *