Kinky romantik i Secretary

Secretary

Osäker självstympare möter distanserat dominant advokat och inleder ett sadomasochistiskt färgat förhållande. Låter som ett tungsint bisarrt drama – men visar sig vara en i slutänden mycket ömsint och humoristisk kärlekshistoria.

Maggie Gyllenhaal och James Spader är båda storartade i den här egensinniga och stämningsfulla berättelsen. Gyllenhaal spelar Lee, en ung kvinna som just skrivits ut från mentalsjukhuset, lever ett överbeskyddat liv hos sin mor (pappan är alkis och huvudsakligen frånvarande) och skär sig själv med skalpell. Hon söker jobb som sekreterare på Edward Greys (Spader) märkligt dystra advokatfirma och blir mot alla odds anställd. Edward visar sig vara en på sitt sätt lika udda fågel, en kontrollfreak som deppar över sin exfru och tycks ägna sig mer åt att sköta sina orkidéer och göra situps än uträtta något egentligt arbete. Han ger Lee en form av uppmärksamhet hon aldrig tidigare fått, uppmuntrar henne utan att patronisera henne, men visar sig också ha en böjelse för fysisk bestraffning när Lee gör misstag.

Det kan säkert hända att en och annan uppfattar somligt i den här filmen som kvinnoförnedrande. I så fall tror jag man har missat poängen. Edward utsätter Lee för rituella bestraffningar och genom deras märkliga förhållande utvecklas hon från en ynklig varelse till en målmedveten och fungerande kvinna – men i lika hög grad fungerar Lee som en frigörande faktor för den låste och olycklige Edward. Hon kan äntligen sätta sitt lidande i relation till kärlek och omtanke och erbjuder samtidigt honom en möjlighet att bli kvitt skulden över sina böjelser. De är helt enkelt gjorda för varann.

Kanske inte allas uppfattning om ett sunt förhållande, men det här är en film som inte sticker under stol med att maktspel av ett eller annat slag förekommer i de flesta former av mänskliga relationer. Spelet mellan Lee och Edward är bara mer explicit och rituellt – och fullbordas av en av de varmaste och mest sensuella kärleksscenerna på film på senare år.

Steven Shainberg har gjort en snygg, atmosfärisk och stilsäker film, och har därtill lyckats göra den smakfull – den som sitter och hoppas på frosseri i snaskigt kinkysex och naket blir förmodligen besviken. Det svackar till en aning mot slutet och bihandlingen om pojkvännen Peter känns en aning ofullgången, men trots det är Secretary en engagerande och ofta rolig kärlekshistoria, och en tilltalande avig sådan dessutom.

TV-tips: Visas i SVT2 torsdag 10/2 kl 22:25 och i SVT1 lördag 12/2 kl 23:45.

Fler bloggar om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *