Nicolas Cage gräver guld igen

Book of Secrets

National Treasure från 2004 var i mitt tycke ett stycke okej matinéunderhållning i ett slags mix av Da Vinci-koden och Indiana Jones (och som kanske inte nådde Indiana Jones-nivå men definitivt utklassade den urtrista Da Vinci-filmen).
Nu är Nicolas Cage tillbaka för mer skattjakt i rollen som Ben Gates i uppföljaren National Treasure: Book of Secrets. Än en gång handlar det om bred äventyrsunderhållning som fungerar fint för stunden men som försvinner fort ur minnet.
Den här vändan måste Ben rycka ut för att rädda familjen Gates heder sedan en av hans förfäder anklagats för att ha varit delaktig i mordet på president Lincoln. I ett fall av inte helt glasklar logik kan Ben bevisa motsatsen genom att hitta indianernas mytomspunna guldstad. Precis som i första filmen innebär det att lösa diverse koder och söka ledtrådar på spektakulära platser.
Den största invändningen är egentligen att allting går alldeles för lätt för våra hjältar – de löser urgamla mysterier och promenerar in i hjärtat av Buckingham Palace som ingenting. Som så många andra sequels känns Book of Secrets som en blekare och mindre inspirerad kopia av föregångaren. Men det går undan, det är småroligt och det funkar bra att ta med ungarna på.
Dessutom har man tryckt in en bunt tunga namn i supportande roller: förutom Harvey Keitel och Jon Voight – som båda var med i första filmen – även Helen Mirren och Ed Harris. Och är Ed Harris med kan det ju aldrig vara helt hopplöst, eller hur? (Jo förresten, jag kom just på att han var med i Masked and Anonymous. Den soppan kunde ingen rädda.)
Överkurs: Att filmprofessorn David Bordwell (ett välkänt namn för alla filmstudenter) skulle gå på tvären mot kritikerkonsensus och hylla National Treasure-filmerna var kanske lite otippat, men det är precis vad han gör på sin blogg i inlägget Your trash, my Treasure. Vidare skriver Bordwell en essä om scenövergångar och använder genomgående National Treasure som exempel. Läsvärt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nästa post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>