24 Hour Party People: Sex, knark och popmusik

24 Hour Party People

1976 befann sig den brittiske TV-profilen Tony Wilson på Sex Pistols första framträdande i Manchester. Visserligen fanns bara en handfull personer i publiken men Wilson blev så inspirerad av vad han såg och hörde att han bestämde sig för att hjälpa den nya musikvågen på traven. Livemusikklubben Factory blev skivbolaget Factory och Wilson gav ut Joy Division och Happy Mondays samtidigt som ravekulturen såg dagens ljus på hans klubb Hacienda.

Om allt detta handlar Michael Winterbottoms 24 Hour Party People, som låter Wilson (spelad av Steve Coogan) bli en självmedveten ciceron genom sitt liv. Det är gryniga bilder, skakig handkamera och ironiska sidokommentarer till publiken medan vi bjuds på en tur genom lite sex, en hel del knark och massor av rock’n’roll.

Bitvis är det riktigt kul. Även om sanningshalten kanske kan betvivlas finns det gott om underhållande episoder, och Winterbottom har ett drivet berättande även om det emellanåt blir en överdos av skakiga bilder. Men det finns förstås en poäng med den röriga, nerviga stilen: det är stundtals nästan lika knarkat som Shaun Ryder.

För den som är genuint intresserad av den här musiken och epoken är förmodligen filmen extra intressant. Annars ter det sig som en förvisso underhållande utflykt på rock’n’roll-territoriet som egentligen inte ger så många insikter.

TV-tips: Visas i SVT2 torsdag 17/1 (ikväll!) kl 22:25.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *