Babylon 5 till TV4 Science Fiction

Babylon 5. FOTO: WB

Grattis, science fiction-älskare. Kommande kanalen TV4 Science Fiction har köpt in Babylon 5!

Det är finfina nyheter. B5 hör i mitt tycke till tidernas bästa sf-serier, och det är på tiden att den visas på ett anständigt sätt här i Sverige. Ursprungligen var det Kanal 5 som hade de svenska rättigheterna, och de tycktes vara fast beslutna att skrämma bort alla tittare genom att bolla runt serien i tablån, sända den på hopplösa tider, reprisera samma säsong i all oändlighet och i största allmänhet misshandla serien tills varje normal människa tröttnade och stängde av. Själv lyckades jag aldrig se serien i dess helhet förrän jag skaffade dvd-boxarna.

Hur som helst: B5 är fem säsonger (plus en handfull tv-filmer) av högklassig science fiction med episka ambitioner. Det som främst skiljde B5 från exempelvis Star Trek var nämligen att den hängde ihop på ett helt annat sätt. Där Trek och många andra serier bjöd på ett avslutat äventyr var B5 redan från början planerat som en sammanhängande historia över fem säsonger. Det innebar en utveckling av både karaktärer och intrig som man sällan såg i konkurrerande serier. En karaktär som i början tycks vara seriens clown utvecklas till en genuint tragisk figur. Små detaljer som planteras i de tidiga avsnitten får sin payoff två säsonger senare. Det är sjukt bra.

Det innebär naturligtvis inte att varje enskilt avsnitt är ett mästerverk – B5 har sin beskärda del av halvdassiga episoder – men helheten är suverän. De digitala effekterna, som låg i framkant i tv-sammanhang när serien debuterade 1994, har givetvis åldrats en aning, men jag tycker de funkar helt okej fortfarande. Och ensemblen rymmer några riktigt duktiga skådisar – inte minst Peter Jurasik och Andreas Katsulas (som sorgligt nog gick bort för två år sen) som ärkefienderna Londo och G’Kar.

Så lär er det här utantill nu:
”It can be a dangerous place, but it’s our last, best hope for peace. This is the story of the last of the Babylon stations. The year is 2258. The name of the place – is Babylon 5.”

Introt till säsong 1:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gLY0owpqu0Y&rel=1]

Andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Human

     /  26 februari, 2008

    Ni som har Tele2 eller Comhem kan skriva på dessa namninsamlingar så att de kanske ändrar sig och erbjuder TV4 Science Fiction.
    http://www.namninsamling.com/site/get.asp?tele2
    http://www.namninsamling.com/site/get.asp?comhem_och_tv4_science_fiction

  1. Höjdare för SF-fans | Anders SF-blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *