Recension: Cloverfield

Cloverfield.

Hypen kring J.J. Abrams-producerade Cloverfield var smått hysterisk ett tag, i samband med släppet av den mystiska första teasertrailern och diverse ledtrådar på nätet. Sen mattades det av lite grann, men att det var en intressant film bekräftades av den längre trailern som släpptes i november. Nu är den här, och visst är det lite ”Godzilla möter Dogma-manifestet”.

Hela filmen presenteras som en video som hittats i omårdet som ”tidigare kallades Central Park”. Bandet börjar med förberedelser inför en fest: Rob ska flytta till Japan för att jobba och hans kompisar arrangerar en farvälfest. Vi får en skiss över inbördes relationer, som inkluderar en del romantiska fnurror, innan festligheterna avbryts av ett sjujäkla brak. Gästerna störtar upp på taket och ser en enorm explosion på centrala Manhattan. De flyr ner på gatan lagom till att Frihetsgudinnans avhuggna huvud kommer flygande.

Rob har fått ett paniksamtal från Beth, tjejen han är intresserad av, och försöker tillsammans med en handfull kompisar nå hennes lägenhet som olyckligtvis ligger mitt i katastrofområdet. Det blir ingen lätt promenad, förstås.

Det som skiljer Cloverfield från de flesta andra monsterfilmer är att den helt och hållet är subjektivt filmad. Robs brorsa har lånat hans DV-kamera för att dokumentera festen men tröttnar och överlåter den till kompisen Hud, som fortsätter att dokumentera hela kvällen. Det betyder massor av skakiga och fladdriga bilder, och den som tyckte att Blair Witch Project var sjösjukeframkallande får hålla i hatten för här svajar det stundtals betydligt mycket mer.

Men det är definitivt effektfullt. Monsterfilmer mår som bekant bäst av att man inte får se för mycket av monstret, och här bjuds vi under större delen av filmen bara på skymtar av besten vilket gör den än mer fascinerande. Att servera det hela som en hemvideo bidrar till intensiteten – det ger en känsla av ögonvittnesskildring, att själv befinna sig mitt i händelsernas centrum.

Det är givetvis helt rätt tänkt i en tid då hemmagjorda inspelningar ligger till grund för åtskilligt i underhållningsväg både på webben och i tv. Stundtals tänker jag att ingen som befann sig i en livsfarlig situation skulle filma allt på samma vis som Hud gör – men sen slår det mig att det förmodligen är precis vad han skulle göra, i förhoppningen att tjäna storkovan genom att sälja klippen eller bli kändis på YouTube.

Det är bra tempo, underhållande och spännande, och de okända skådisarna agerar på ett passande naturalistiskt sätt. Visuellt är det mer effektivt än njutbart, men specialeffekterna är väldigt snyggt integrerade i de röriga bilderna. Det som gör det här till en film värd att se (eller höra) på bio är faktiskt ljudspåret: Det förekommer ingen musik i filmen (annat än de låtar som spelas i bakgrunden på partyt) men man har lagt åtskilligt krut på ljudeffekter som får hela salongen att vibrera. Det är stundtals riktigt mäktigt.

Andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Tack för en bra recension, undrade om det verkligen var värt att se denna film (negativa imdb freaks), allt jag ville ha var en mer ’neutral’ åsikt istället för en massa klag.

  ska se den ikväll (y).

 2. Felix

   /  14 februari, 2008

  Bra recension! Nu vill jag bara se den ennu mer! ska se den ikväll!

 3. hej tittar in lite, Cloverfield är den sämsta film som jag har sett på länge men bra recension!

 4. Klas

   /  25 februari, 2008

  Okej,
  Nr1.Ingen handling.Veldigt lik ’im A legend/World of war’.
  Nr2.Man for ej veta hur allt borja eller hur det slutade.
  Nr3.Vafan kom den dera stora varelsen ifran? okte den taxi till manhattan eller tog den budget flygplanet dit?Liksom hallo det ar en utomjording? verkar inte vara ett vatten odjur iallafall har inga simfenor eller nogot som har med vatten och gora.Man borde iallafall fa en liten inblick va i helvete den kom ifran.Och hur fan den kom dit, Nasa tex borde fatt en liten inblick av en stor flygande farkost eller varelse nermande jordens atmosfer.

 5. Klas, i sista scenen så kanske du borde titta mot horisonten. där bör du finna svaren du söker. TARD!

 6. Puff, vem är ett tard här? Tror du det är lätt och se den där lila flygande saken i slutet? För övrigt stärker det bara mina åsikter om filmen att den är sämst, skulle USA missa att någon kom in inom deras flyg territorium efter 9/11 bara sådär om den nu kommer från Rymden, sen skulle inte NASA ha märkt vart den kom ifrån heller? Bra och smart där.

  Sen är den för övrigt skit fjantigt gjort, skulle vilja se någon filma sådär när man springer för livet, skådespelarna ska vara amatörer med och det lyckas dem med 100% att vara amatörer som inte kan skådespela för ett dugg eller rättare sagt att filmen kunde varit bra om dom hade haft ett bättre manus om dem nu spelar som regissören sagt under produktion som antagligen är fallet. Totalt besvikelse på en sådan hypad film, tur jag inte kostade bort 100 kr för att gå på Bio på denna utan att Piratebay finns.

  Finns ingen mening med filmen alls för utom att en kille ska rädda sin flickvän, dem hade kunnat byggt så mycket mer inom filmen och gjort den bra. Men det kommer väl i uppföljaren och uppföljaren efter det då vi antagligen följer med ett par till i kaoset och spenderar mer pengar till kapitalismen, GOOD SAVE U.S.A. och alla DET ÄR SÅ SYND OM New York filmer där NY förstörs av elaka kommunistiska monster. Mot denna film så är ju faktiskt ”War of the Worlds” bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *