Recension: Gangs of New York

Daniel Day-Lews i Gangs of New York.

Han älskar ju sitt New York, Martin Scorsese. De flesta av hans bästa filmer har utspelats där – Mean Streets, Taxi Driver, Tjuren från Bronx, King of Comedy, Maffiabröder. I Gangs of New York går han tillbaka till 1860-talet och gängkulturens våldsamma rötter i slumdistriktet Five Points.

Och det är staden och dess historia som ger tyngd åt filmen. Själva intrigen är nämligen av enklaste slag: en ung man, Amsterdam Vallon, återvänder till Five Points för att hämnas på Bill the Butcher, mannen som mördade hans far. Naturligtvis blir det mer komplicerat än han tänkt sig.

En simpel historia, alltså, men tjusigt iscensatt. Slummiljöerna är kärleksfullt återskapade och Scorsese öser på med myllrande och våldsamma gatuslagsmål med knivar och köttyxor. ”Episkt” är ordet.

Men Scorsese har också ambitionen att berätta om det moderna Amerikas födelse: de infödda ogillar vågen av irländska immigranter och rasismen grasserar. Nyanlända män får ett gevär i handen och skickas iväg till inbördeskriget för att ”slåss för sitt land”. Och medan gängkrigen rasar i Five Points härjas resten av staden av upplopp mot tvångsinkallningarna till armén.

Bitvis är det väldigt bra, men det blir lite för många olika element som kämpar om utrymmet. Det myllrar av intressanta inslag i bakgrunden medan den centrala berättelsen är ganska ljummen. Där ligger också en annan av filmens svagheter: Leonardo DiCaprio. Han har både bättre och sämre insatser på meritlistan men han bleknar fullkomligt bort vid sidan av Daniel Day-Lewis kraftfulla porträtt av Bill the Butcher som blir filmens utan konkurrens mest minnesvärda karaktär. Och Cameron Diaz kan vara nog så charmig men här bottnar hon inte alls.

Se gärna filmen för den färgstarka miljöskildringen och för Daniel Day-Lewis. Någon av Scorseses starkaste är den inte – men han har onekligen en rätt hög lägstanivå, gamle Marty.

TV-tips: Visas lördag 23/2 kl 22:30 i TV4 Plus.

Andra bloggar om , , , , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Håller med om att Daniel Day-Lewis gör en lysande insatts i filmen dock så tycker jag att Leonardo gör sin roll riktigt bra. Men smaken är som baken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *