Världsrymden vs. kärnfamiljen

War of the Worlds. Foto: Paramount

Steven Spielberg och utomjordingar brukar betyda lätt religiösa visioner badade i ett magiskt ljus – tänk ET och Närkontakt av tredje graden. Så icke i Världarnas krig. Här har Spielberg gjort en hederlig gammal ”alien invasion”-rulle med kategoriskt onda rymdvarelser som inte är ett dugg intresserade av att frälsa mänskligheten.

Berättelsen bygger på H.G. Wells klassiska science fiction-roman från 1898, och placerar frånskilde tvåbarnspappan och hamnarbetaren Ray Ferrier (Tom Cruise) i centrum. Han ska ta hand om tonårssonen Robbie (Justin Chatwin) och dottern Rachel (Dakota Fanning) över helgen, men nätt och jämnt har ungarna anlänt förrän blixtar slår ner och fasansfulla krigsmaskiner tränger upp ur marken. Panik utbryter när utomjordingarna ödelägger allt i sin väg. Ray och barnen flyr mot Boston där modern finns, och vägen blir en kamp både för att hålla familjen samman och för att alls överleva.

Det hade knappast varit Spielberg om det inte hade funnits ett familjetema med i bilden, och här är det integrerat på ett sätt som gör helheten starkare. Spielberg placerar handlingen i vardagliga och oglamorösa miljöer och behåller hela tiden ett tajt fokus på Ray och hans barn. En jättelik historia skalas på det sättet ner till begripliga mänskliga proportioner. Samtidigt får vi tillräckligt med glimtar av dödsmaskiner och förstörelse för att bli nöjda, men genom att hållas lite i bakgrunden blir de än mer hotfulla än i gängse specialeffektsfyrverkerier (Independence Day, till exempel).

Sen är kanske själva familjedramat måttligt originellt och lite fyrkantigt med den misslyckade pappan som måste försöka återvinna sina barns förtroende, men det är stundtals väldigt fint genomfört. Dakota Fanning har sina förnumstigt lillgamla ögonblick men får annars spela mer vanligt barn än oftast, och Justin Chatwin är trovärdigt obstinat som tonårssonen. Sen har vi Cruise som går en märklig balansgång – stundtals är han väl så bra som någonsin, på andra ställen tar hans lite stela manér över. I slutänden bildar de dock en trio som det är lätt att engagera sig i.

Världarnas krig är ett familjedrama i blockbusterförklädnad, känslostarkt, snyggt och spännande. Säg vad du vill om Spielberg, men science fiction kan han.

TV-tips: Visas i Kanal 5 i kväll, fredag 7/3 kl 21:00.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *