Förbisett #1: Pass the Ammo

Pass the Ammo

Vad sägs om en satirisk komedi om en girig tv-predikant som tillsammans med hela sin församling blir tagen gisslan mitt under pågående direktsändning av en bunt Arkansas-hillbillies som vill ha pengarna tillbaka?

Tänkte väl att det skulle smaka.

Pass the Ammo från 1988 är en sån där film som väldigt få verkar ha hört talas om, men som faktiskt är en alldeles utmärkt och underhållande sak som skulle förtjäna lite mer uppskattning.

Rollistan rymmer en handfull bekantingar. En förhållandevis ungdomlig Bill Paxton spelar huvudrollen som Jesse, Linda Kozlowski gör en av sina få roller utanför Crocodile Dundee-universum som hans flickvän, muskelknutten Brian Thompson spelar muskelknutte och Annie Potts gör den semihysteriska predikanthustrun Darla.

Men framför allt är det här en film som tillhör Tim Curry, som tar en av de relativt få chanser han fått att glänsa efter Rocky Horror Picture Show – det känns som han annars mestadels spelat små biroller i halvdassiga rysare och parodier. Tillsammans med Potts bildar han ett skenheligt och grällt predikantpar som påminner väldigt mycket om Jim och Tammy Faye Bakker – som ju var i högsta grad aktuella mot slutet av 1980-talet på grund av såväl otrohetsaffärer som ekonomiska oegentligheter.

Det är ingen komplicerad film, men den är väldigt underhållande. Driften med slipprig tv-religion är ganska grov men också ganska pricksäker – åtminstone utifrån 80-talet – och jag vill nog hävda att den fortfarande har en viss relevans. Alla är rätt bra men Tim Curry allra bäst: han blåser på för fullt som karismatiskt hänryckt predikant, utåt försäljaraktigt uppriktig men bakom kulisserna skamlöst cynisk.

Tyvärr har Pass the Ammo – eller Frälsning i direktsändning, som den hette när den visades i svensk tv senast – aldrig kommit ut på dvd. Det är väldigt synd. I väntan på att det ska hända (och jag håller inte direkt andan) kan den som vill leta upp den gamla amerikanska vhs-utgåvan som fortfarande verkar cirkulera på marknaden.

Eller åtminstone kolla in trailern.

Andra bloggar om , , , ,

Föregående post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>