Förbisett #2: Intacto

En oplanerad bloggserie om filmer som förtjänar mer kärlek än de har fått.

Intacto.

Den lokala videobutiken säljer ut gamla hyr-dvd:er – tre stycken för 100 spänn – och naturligtvis är det allra mesta komplett junk och dessutom oroväckande repigt. Men den som söker han letar, som det heter, och vad hittade jag i djupet av reahyllan om inte Juan Carlos Fresnadillos debutlångfilm Intacto från 2001.

”Vadå och av vem?” är en fullt berättigad fråga för Intacto var knappast någon kioskvältare när den kom. Jag tror bara den lockade ett par tusen biobesökare i Sverige och kritiken var ganska ljummen. Oförtjänt ljummen, tycker jag.

Huvudperson är Tomas, en tjuv som mirakulöst överlevt en flygkrasch. Han blir uppsökt av Federico, som påstår att Tomas har en särskild gåva: han kan stjäla andra människors tur. Det leder vidare in i en tidigare okänd värld av spel och vadslagningar med andra människor som insats. Federico tar sig an Tomas med en avsikt: kanske kan han bli en utmanare till casinoägaren Sam som en gång berövade Federico hans förmåga att ta andras tur.

Resultatet är en spännande och snygg film med en ganska originell grundidé. Konceptet att somliga kan stjäla tur från andra gör människors tillvaro till en handelsvara och ställer också frågor om skuld. Inte minst tydligt blir det hos Sam (Max von Sydow, minsann) som mot alla odds överlevde nazisternas koncentrationsläger och nu spelar rysk roulette med en stadig ström av utmanare.

Men Intacto rymmer också en hel del av ren spänning som en bisarr och mycket häftig kapplöpning i blindo genom en tät skog, eller den laddade finalen mellan Tomas och Sam. Och det är elegant gjort, fint filmat med en mörk och tät stämning. Klart värd en titt om du skulle råka snubbla över den.

Kuriosa: Juan Carlos Fresnadillo har inte direkt slagit några produktivitetsrekord. Sedan Intacto kom 2001 har han bara släppt en långfilm till, nämligen 28 veckor senare som kom förra året. Närmast är han aktuell med något som heter Wednesday och bygger på ett manus av Massy Tadjedin som skrev The Jacket. Planerad ankomst 2010.

Ta en titt på kapplöpningen i skogen:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9JbDMaoNYf8&hl=en]


Andra bloggar om , , , ,

Föregående post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *