Charlton Heston har lämnat apornas planet

Charlton Heston är död. Avled igår efter att de senaste åren ha lidit av alzheimer. 83 år blev han (han hade inte hunnit fylla 84, som Aftonbladet påstår). En stor Hollywoodgestalt och enligt alla uppgifter en imponerande figur även i verkliga livet.

Ur filmperspektiv lär Heston bli bäst ihågkommen för huvudrollen i den klassiska mastodontfilmen Ben-Hur (som han fick en Oscar för) och för den första Apornas planet (”It’s a madhouse. A MADHOUSE!!!!!”). Själv minns jag honom också gärna som Vargas i Touch of Evil.

På senare år är det kanske bilden av den ärkekonservative NRA-ordföranden som fastnat, i synnerhet efter Hestons svårigheter att hantera Michael Moores gerillataktik i Bowling for Columbine. Lustigt nog var Heston en av de som krävde hårdare vapenlagar efter mordet på Robert F Kennedy 1968. Och vad man sällan hör numera är att Heston också var uttalad antirasist innan det var comme il faut och demonstrerade tillsammans med Martin Luther King. Vilket kan vara värt att minnas, även om man inte delar hans uppfattning i vapenfrågan.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SWv53OJ-ydI&hl=en]
Andra bloggar om ,

Nästa post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Michael

     /  8 april, 2008

    Jag har bara fem ord för honom: Från dina kalla, döda händer …

  2. Axel

     /  27 april, 2008

    Och jag har några ord för dig: Var lite originell din jävla nolla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *