Tre snabba…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=N02PaA8r9Ik&hl=en]

* För första gången – mig veterligen – får en nyproducerad långfilm premiär på YouTube. The Cult of Sincerity (trailer ovan) är en independenthistoria av tre killar som heter Adam Browne, Brendan Choisnet och Daniel Nayeri. De lägger ut hela filmen gratis på nätet och hoppas tjäna en liten slant genom en deal med en musiksajt (de förklarar hela upplägget i en inledning innan filmen, och i den här intervjun). Jag har inte sett den än, men trailern ger ett välproducerat och ganska professionellt intryck, så det ska bli intressant. Och det ska också bli intressant att se om de lyckas få det hela att gå runt eller om alla bara är nöjda med att få något gratis. Nya distributions- och affärsmodeller är på väg när det gäller film och musik. Kan det här vara en av dem? Hela filmen finns här.

* MoviesOnline listar de 20 bästa feelbad-filmerna från de senaste 20 åren. Nu är det här visserligen en lista som definierar Edward Scissorhands som ”feelbad” så man ska nog inte ta den på blodigt allvar. Det är deprimerande många titlar på listan som jag inte sett, men Lukas Moodyssons nattsvarta Lilja 4-ever kniper femteplatsen. Men var är filmer som Irreversible, Requiem for a Dream eller Happiness?

* I USA flammar debatten om filmkritikens hälsotillstånd upp med jämna mellanrum, och den diskussionen har varit i luften en del senaste månaderna. (Jag inbillar mig inte att särskilt många bryr sig men jag tycker det är intressant.) Movie City News har letat fram en gammal artikel från 1991 av Roger Ebert som har en del intressant att säga i ämnet. Till exempel:

Ett utdrag:

”Critics who write so everybody can understand everything are actually engaging in a kind of ventriloquism — working as their own dummies. They are pretending to know less than they do. But critics who write for other critics are hardly more honest, since they are sending a message to millions that only hundreds will understand. It’s a waste of postage.”

Och:

”What is happening here seems to be endemic in a lot of American journalism: People read the papers not in the hopes of learning something new, but in the expectation of being told what they already know. This is a form of living death.”

Rätt relevant även idag, nicht wahr?

(Japp, alla de här grejorna har jag hittat via utmärkta Movie City News, som är värd att ha bland sina bokmärken.)

Andra bloggar om , ,

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Märklig lista. Edward Scissorhands? Och nog finns det många bra filmer som är mer feelbad än Donnie Darko?

  1. När det helt enkelt inte är meningen att du ska må bra | Pakten Film

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *