Förbisett #3: Cold Comfort Farm

En oplanerad bloggserie om filmer som förtjänar mer kärlek än de har fått.

Cold Comfort Farm. Foto BBC.

Säg Kate Beckinsale och åtminstone jag tänker i första hand på halvdan skräckaction som Underworld, riktigt usel skräckaction som Van Helsing eller allmänt utskällda Pearl Harbor. Så nej, hon är inte någon av mina favoritskådespelerskor, men i ärlighetens namn har hon ju mer än bara högbudgeterat skrot på meritlistan.

Väldigt bra på alla upptänkliga sätt är till exempel en liten BBC-producerad film från 1995 i regi av John Schlesinger med just Beckinsale i huvudrollen: Nya vindar över Cold Comfort Farm.

Det här är en trivsamt grotesk komedi som utspelas i början av 1930-talet och kretsar kring unga societetsflickan Flora som blivit föräldralös och skickas iväg till sina släktingar på landsbygden. Släktingarna visar sig dock vara allt annat än de sofistikerade storstadsmänniskor Flora är van vid: Cold Comfort Farm är en gudsförgäten plats i allmänt förfall, och släktingarna är lika tokiga som de är skitiga. Flora låter sig dock inte lamslås av misären. Tvärtom: på ett mycket brittiskt sätt tar hon itu med att få fason på gården och dess invånare.

Det känns stundtals lite som parodi på romantiska kostymdramer, men står samtidigt väldigt stadigt på egna ben. Man kan glädjas åt ett skojigt manus och skruvade karaktärer, samt inte minst väldigt underhållande insatser från skådisar som Stephen Fry, Rufus Sewell, Ian McKellen, Eileen Atkins och den alltid magnifika Joanna Lumley. Och Kate Beckinsale passar faktiskt alldeles utmärkt som den sprudlande Flora – en nyttig påminnelse om att hon kan mer än bara slåss med varulvar.

Jag skulle just börja gnälla om att filmen inte finns utgiven på dvd i Sverige när jag upptäckte att Atlantic Film släpper den i slutet av maj. Hipp hurra! Den kommer att hamna i min hylla.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *