Ice Road Truckers

Ice Road Truckers

Jag är en stor vän av vad jag i brist på bättre ord döpt till ”fylle-tv”. Man kan sammanfatta det som tv som fungerar perfekt att titta på när man kommer hem full klockan två på natten men inte vill gå och lägga sig. Det får inte vara för tråkigt (för då somnar man), det får inte vara för spännande (för det orkar man inte med) och det får inte kräva något större intellektuellt engagemang (för det är man inte i stånd till). Fylle-tv, helt enkelt. Det går alldeles utmärkt att titta på när man inte är full också, till exempel sena vardagskvällar när man förhalar sänggåendet.

Så naturligtvis har jag de senaste sena tisdagkvällarna fastnat framför Ice Road Truckers på TV4. Det är en dokuserie i en hel massa delar om en bunt skäggiga män som kör långtradare över frusna sjöar i 40 minusgrader i norra Kanada nånstans. Eftersom de är mitt ute i vildmarken kör de så många och långa pass de kan för att tjäna så mycket pengar så möjligt. Ibland blir det snöstorm. Ibland går bilarna sönder. I övrigt händer inte så mycket.

Jag kan inte sluta titta. Det är hypnotisk tv. Jag är inte ens särskilt intresserad av bilar. Jag orkar inte titta på de där hojbyggarshowerna från Kalifornien där de är i luven på varandra hela tiden. Men det är något väldigt behagligt över händelselösheten i Ice Road Truckers. Dessutom är det frusna, ödsliga landskapet väldigt majestätiskt.

Det visar sig att Ice Road Truckers, som jag aldrig tidigare hört talas om, är producerad av The History Channel och är en av deras populäraste originalproduktioner. Så populärt, tydligen, att man just nu håller på att spela in en säsong till. Vilket gör mig glad, på ett ganska oengagerat sätt. Nu har jag nåt att titta på på tisdagkvällarna när jag inte vill gå och lägga mig.

I trailern till första säsongen finns en slogan: ”They drive trucks – on ice.” Varför göra det mer komplicerat än nödvändigt?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3CwD7Uo_4vs&hl=en]

Andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Väldigt fint inlägg som definierar Ice Road Truckers-genren fenomenalt bra.

 2. Det här måste jag se! Har du sett serien som handlar om krabbfiskarna?

 3. Crippa

   /  7 maj, 2008

  Hm, är det den där serien på nån dokukanal om en bunt fiskare i stenhårt väder? I så fall har jag sett nåt avsnitt men för rätt länge sen. Också bra fylle-tv. =)

 4. Jens

   /  23 november, 2008

  Nog äre mycke tröjer å dekaler med ”Ice truckers” på tv.Dom vill ju framställa det som det vore det farligaste jobbet i världen…dom har dom som mäter å kontrollerar isen så den ska vara säker,visst kan det hända olyckor men det händer väl också vanliga åkare.
  Väntar på min Logg in på Ice trucker..ska kolla hur många som dör varje år.

 5. hahaha
  jag har också fastnat!
  fattar inte. de är feta vidriga amerikanska ”inte vassast i lådan gubbar” och det är enformigt…. men ändå… där sitter jag

 6. Ådalingen

   /  23 februari, 2009

  Det ser inte mer farligt ut än att köra långtradare i Norrlands Inland – här har vi dessutom glashala, branta backar mitt ute i skogen

 7. Nordprotektarn

   /  30 oktober, 2009

  Nä håller med int ser de så svårt ut å köra de däringa vägan,
  å sen så snackas de om deras ”Jätte” lass på 20+ ton vi lassar ju 38 ton å lite mer å nog körs de en hel del på sjöar å sånt hen i sverige me.Men helt klart ett kul program

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *