Förbisett #4: In the Bleak Midwinter

En oplanerad bloggserie om filmer som förtjänar mer kärlek än de har fått.

In the Bleak Midwinter. Jennifer Saunders och Joan Collins.

Kenneth Branaghs karriär som regissör är en ganska ojämn historia som blandar väl ansedda Shakespearefilmatiseringar (som Henry V eller Mycket väsen för ingenting) med fiaskon som Mary Shelley’s Frankenstein.

Allmänt bortglömd i all anspråkslöshet är dock en av pärlorna på hans meritlista, en svartvit komedi betitlad In the Bleak Midwinter (eller A Midwinter’s Tale om man väljer den amerikanska titeln) från 1995.

Det här är en underhållande historia om ett hastigt sammansatt teatersällskap som ger sig på att sätta upp Hamlet (vad annars?) kring jul i en dragig gammal kyrka ute på den brittiska landsbygden. Primus motor är den arbetslöse skådespelaren Joe och de aktörer och medarbetare han får tag på är inte direkt a-listan. Naturligtvis blommar konflikter och egenheter i den excentriska ensemblen samtidigt som premiärkvällen obönhörligen närmar sig.

Det vore fel att påstå att det här är en direkt originell film – vi känner igen åtskilliga av inslagen från andra showbusiness-berättelser. Däremot är det en väldigt rolig liten sak som driver med hela den märkliga teatervärlden och de människor som befolkar den på ett mycket kärleksfullt sätt. Det är lite kulturfars över det hela. ”Spinal Tap for the Shakespeare set”, som någon recensent tydligen uttryckte sig enligt trailern.

Ensemblen består huvudsakligen av brittiska skådisar som man kanske känner igen men inte vet namnet på. Undantagen är framför allt Joan Collins och Jennifer Saunders som dyker upp mot slutet. Samtliga gör dock ett utmärkt jobb.

Och nej, den finns förstås inte på dvd. Har du tur dyker den kanske upp i tv endera året, sannolikt halv tre på natten.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *