Schack matt för Filmkrönikan

Egentligen borde man kanske tycka att det är väldigt tråkigt att Filmkrönikan går i graven, men jag orkar inte riktigt piska upp det engagemanget. Snarast är jag väl lite lättad, vilket förmodligen är ett resultat av den misshandel programmet utsatts för. Det känns rätt billigt att instämma i vad som ibland framstår som en mobbningskör gentemot Filmkrönikan och dess stackars programledare, men när man trots stort filmintresse inte står ut med svensk televisions enda kvarvarande filmprogram – ja, då är ju något väldigt fel.

Jag håller med Foghagen borta på TV-planeten om att det borde vara en självklarhet att åtminstone större tv-kanaler med ett uns av skam i kroppen har ett filmprogram – det rör sig trots allt om en av de allra populäraste och mest inflytelserika kulturyttringarna vi har. Av någon anledning verkar det dock vara halvt omöjligt i den svenska tv-världen. Antingen går man vilse i ödemarken mellan pretentioner och tillkämpad folklighet och vet inte åt vilket håll man ska vända sig (Filmkrönikan), eller så går man i all tysthet under på osmickrande sändningstid med svaga tittarsiffror (Sundgren & Wiklund).

Det känns som tv mer eller mindre gett upp vad gäller filmbevakning. Den filmintresserade får nöja sig med de pliktskyldiga inslagen i morgonsofforna, där recensenterna snubblar in mellan lottoskrapning och dagens snackisämne och delar ut knapphändigt motiverade betyg efter ett par förutsägbara standardfrågor från programledaren. Vilket inte direkt väcker något större intresse för vare sig den film som diskuteras just då eller film i allmänhet.

Jag vill fortfarande se filmprogram i tv men Filmkrönikan har gjort sitt. Tänk till, gör om, gör rätt och kom tillbaka med något nytt och relevant.

***

En sak måste vi dock tacka Filmkrönikan för. Utan förordnandet av Gunnar Rehlin som programledare hade vi aldrig fått se det här:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xJuEnww9Xw8&hl=en]

Andra bloggar om , ,

Föregående post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *