Filmtips: Paradise Now

Paradise NowNånstans måste man vara lite glad över kanaler som TV8 som nischar sig åt ett annat håll än de flesta.

De andra tv-kanalerna lassar på med Indiana Jones och det sista korståget, Kill Bill och Roadkill, och det är ju underhållande så det förslår och klockren programmering en lite kylig fredagkväll i mitten av maj. Under tiden bjuder TV8 på Paradise Now (i kväll 22:00) som är en liten palestinsk film om två killar som beslutar sig för att bli självmordsbombare. Och det går väl inte lika bra ihop med chipsen men är väldigt sevärt i alla fall.

Berättelsen kretsar kring Said och Khaled, två unga män från Nablus som tröttnat på den hopplösa tillvaron på Västbanken. Tidigare har de anmälts sig frivilligt för självmordsuppdrag och nu är det dags: de blir kontaktade av gruppen som organiserar attackerna. Men redan vid gränsen till Tel Aviv går det snett och de två kommer ifrån varann.

Paradise Now är en lågmäld historia som ändå griper tag. Den skildrar Saids och Khaleds förberedelser för uppdraget lika sakligt som deras vardagsliv och låter både de militanta och de moderata komma till tals. De senare representeras av den unga kvinnan Suha, dotter till en martyr, som förespråkar dialog och ifrågasätter det moraliska i självmordsbombningarna.

Styrkan i filmen kommer ur att inget är svart eller vitt. Said och Khaled presenteras inte som onda eller goda utan som frustrerade unga män som inte vet hur de ska hantera den förödmjukelse och maktlöshet de upplever. Berättelsen ger stort utrymme åt deras eget tvivel och hur de vacklar i sin beslutsamhet, och upplösningen är på inget sätt självklar. Om det är några i filmen som framstår i tvivelaktig dager är det ledarna för terrorcellen, som hyllar Said och Khaled som hjältar utan att själva ha minsta tanke på att offra livet.

Det här är en film som engagerar och väcker åtskilliga tankar, och som tar ner konflikten Israel/Palestina på en personlig och berörande nivå. Det är rätt starkt.

Och nej, det är väl knappast en rulle man klämmer på fredagkvällen. Men spela in den och ge den lite tid nån annan gång. Det är den värd.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *