The Dark Knight

Warner Bros.

Heath Ledger som The Joker. Foto: Warner Bros.

Världens bästa film är det inte, trots den upphöjda placering den för närvarande har på IMDb:s topplista. Däremot är The Dark Knight tveklöst en av de bästa superhjältefilmerna hittills. Kanske den bästa. (Låt mig känna efter lite till bara.)

Det är hursomhelst en fruktansvärt kraftfull sak som Christopher Nolan åstadkommit: en stor och blytung film med ett enormt framåtdriv och den dystraste stämningen hittills i en blockbuster. Samtidigt bjuder den på effektiv action, starka stämningar, snygga bilder och en rollprestation som förtjänar att bli en omedelbar klassiker.

Det sistnämnda handlar förstås om Heath Ledger, vars förtidiga död bidrog till att trissa upp förväntningarna på The Dark Knight till kokpunkten. Och Ledger är precis så bra som förhandssnacket och glimtarna ur trailern låtit ana. Hans Joker i lortigt sönderfallande makeup är en genuint otäck och fullkomligt oberäknelig fullblodspsykopat, spelad med nervös energi och fina detaljer.

Ledger stjäl en god del av showen – han tar över alla scener han medverkar i. Man ska väl inte säga att Batman blir en bifigur i sin egen film, men Christian Bale har fått åtskillig god konkurrens den här gången: förutom Ledger gör Aaron Eckhart en utmärkt insats som Harvey Dent, Gary Oldmans polischef Jim Gordon växer ytterligare en bit, Michael Caine och Morgan Freeman repriserar sina roller med all heder, och Maggie Gyllenhaal tar över som Rachel Dawes (efter Katie Holmes) och ger henne viss tyngd.

Att Batman själv på sätt och vis tar ett steg bakåt den här gången går hand i hand med filmens tema. Man bygger upp Harvey Dent som den verklige hjälten: den idealistiske åklagaren som utan mask tar upp kampen mot Gothams maffia tillsammans med Gordon. Maffian svarar med att släppa lös Jokern, utan att själva inse riktigt vad de har att göra med. Den resulterande terrorn får Gothamborna att kräva att Batman grips som en laglös vigilante, eftersom de anklagar honom för att ha utlöst hela situationen. Och Batman själv tvingas konfrontera precis hur långt han är beredd att gå för att stoppa Jokern. Det borgar för en i stora stycken nattsvart och inte så lite brutal historia.

Det som lyfter filmen över de flesta konkurrenter är inte fajter och actionscener – som är spektakulära så det räcker (Jokerns joyride är nog min favorit) men inte fantastiskt mycket bättre än i andra moderna actionrullar – utan den psykologiska och moraliska dynamiken mellan de centrala karaktärerna. Flera av filmens bästa scener är dialogscener, inte tokaction.

Det är som att Nolan och kompani släppt tyglarna den här gången. Batman Begins var också en maffig historia, men känns fokuserad och sammanhållen där The Dark Knight successivt utvecklas till sitt eget överdådiga kaos, som en spegling av intrigen. Det är på gott och ont: det finns massor att njuta av, men kring tvåtimmarsmärket börjar en viss övermättnad ändå göra sig påmind.

Så visst kan man ha en och annan invändning trots det massiva beröm filmen fått, framför allt i USA. Till exempel: Hur kan man i en annars strålande designad film nöja sig med att låta Two-Face se ut som något ur en b-film från 60-talet? Borde inte den i övrigt fantastiske klipparen lugna ner sig två hekto när han jobbar med de stora slagsmålsscenerna? Och varför, varför måste Batman låta som om han har druckit Klorin…?

Bortsett från det är det bara att bocka och tacka. The Dark Knight är grym – i dubbel bemärkelse.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Ha ha, jag hade glömt att även Morgan Freeman är med i filmen…!
  Förresten, fan vad jobbigt det är med de här WordPressbloggarna, eller vad de nu heter, när det hela tiden ploppar upp rutor med sajt-previews om man råkar röra musen över de länkade orden. Antar att det ska underlätta, men pop-upsen är ju bara i vägen när man försöker läsa en text.

 2. Crippa

   /  28 juli, 2008

  Jag vet, de där rutorna är lite irriterande. Jag tror att de ska gå att stänga av men jag är teknisk halvidiot och dessutom lat så jag har inte orkat ta reda på hur man gör det. Ska kika på det endera dagen.

 3. Gick och såg den ikväll; nöjd med filmen i helhet även om jag tycker att det finns delar av ”character development” som inte fullgjordes riktigt. Man såg väldigt lite av Bruce Wayne i den här filmen, och jag tyckte inte heller att Dents egenskaper som den vite riddare kom fram hela vägen.

  Men, i det stora hela, en bra film.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *