En pojke och hans zombie

Lions Gate/SF

Carrie-Ann Moss och Billy Connolly. Foto: Lions Gate/SF

Alla familjer i den välordnade villaförorten har sin egen tama zombie – utom familjen Robinson. Det ser mamma Robinson snart till att ändra på för att slippa det sociala stigmat, och den nya zombien blir snart sonen Timmys bästa vän. Timmy döper sitt levande lik till Fido. Men pappa Robinson är inte alls förtjust i familjens nyaste medlem, och när Fido angriper den sura granntanten spårar snart allting ur…

Fido utspelas i ett alternativt 1950-tal där ”rymddamm” fått de döda att gräva sig upp ur sina gravar. Lyckligtvis har företaget ZomCom utvecklat en krage som håller zombiernas mordiska tendenser i schack så att de kan utnyttjas som tjänstefolk.

Fido blandar allmän zombiekomedi med inslag från Lassie-genren och sociala problemdramer, och resultatet är kitschigt, smart och roligt. Zombierna och det tillstånd av konstant paranoia och skräck de injagar i bland andra pappa Robinson skulle kunna ses som symboler för terrorhot, rasism eller allmän främlinsgskräck. Byt ut zombierna mot svarta tjänare och mamma Robinsons svaghet för Fido får en plötsligt att tänka på filmer som Far From Heaven. Vilket helt går hand i hand med hur zombier visat sig vara ypperligare bärare av samhällskritiska reflektioner från åtminstone Romero och framåt.

Nu är det långt ifrån så tungt som föregående stycke kanske får det att låta. Fido är först och främst en mycket underhållande zombiekomedi med roliga detaljer och bra skådisprestationer. Carrie-Anne Moss är charmig och vass som prydlig hemmafru, och Tim Blake Nelson gör en rolig krumelur som grannen vars sexiga tjänstezombie förmodligen gör mer än att bara städa. Dylan Baker är också bra vald som hämmad medelklassman.

Extra beröm måste dock gå till Billy Connolly, som spelar Fido själv (halvt oigenkännlig under sminket) och trots avsaknaden av repliker – utöver gutturala grymtningar – lyckas ge honom något så ovanligt för en zombie som själ.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *