Sweeney Todd

Warner Bros.

Johnny Depp som Sweeney Todd. Foto: Warner Bros.

Den är snygg så det räcker, Tim Burtons filmatisering av Sondheim-musikalen Sweeney Todd. Den känns nästan svartvit i sin dystra och begränsade färgskala där bara de röda blodstänken bryter av. Det är mycket effektfullt, och Burtons skräckgotiska version av London är tjusig och stämningsfull.

Det visuella matchar förstås den likaledes dystra historien utmärkt – det är besatthet och hämnd för hela slanten, och inte mycket annat. Ett romantiskt sidospår tjänar mest till att driva hämndstoryn framåt. Johnny Depp är bra i huvudrollen, koncentrerat misantropisk till hundra procent, men Helena Bonham Carter är faktiskt snäppet bättre som Mrs Lovett – åtminstone finns det en något större dynamik i hennes rollfigur.

Så visst är det bra, men jag tycker inte den hör till Burtons allra bästa, och att kalla den mästerverk är verkligen att ta i. Snygg, skapligt underhållande, hyfsat välsjungen – ja. Men också en aning statisk och måttligt engagerande. Burton har låtit både fantasi, humor och känsla blomma vackrare på andra håll.

***

Men apropå: Alan Rickman gör en biroll i Sweeney Todd som domare Turpin. Finns det någon nu levande skådespelare som kan lägga en replik med så precist bett som Alan Rickman? Jag har älskat hans talekonst sedan Hans Gruber tog över Nakatomi Plaza…

Andra bloggar om , , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Jag håller med om rollprestationerna, men filmen i sig var lite för weird för min smak.

 2. Jag gick ut från biografen och undrade vad som hade hänt.
  Jag var ju inställd på att det skulle vara bra.
  Tim Burton.
  Johnny Depp.
  En gotisk skräckhistoria med mörka musikalinslag.
  Men nej, jag var så besviken. Så övertygad om att jag hade missat något väsentligt. Jag var beredd att se den igen. Men hindrade mig själv. Nån måtta får det vara.

 3. Älskar samspelet mellan Tim Burton och Johnny Depp som pågått i många år. När de gör film tillsammans blir det klockrent varje gång.

  Det ryktas att Johnny Depp ska spela ”Hattmakaren” i Alice i Underlandet som kommer ska komma 2010. Hoppas på ytterligare en hit!

  Just denna film tog med med storm och jag kan se den om och om igen 🙂

 4. Heej!:D JAG ÄLSKAR DIG<3333333333333333333333333333333333333333333
  I LOVE YOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3333333

 5. Fantastisk film med underbara skådespelare och spektakulär musik, bästa filmen på länge..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *