Get Smart

Warner Bros.

Steve Carell och Anne Hathaway. Foto: Warner Bros.

Precis det här behöver jag ibland: en lagom dum komedi. Och gärna med Steve Carell i huvudrollen. Han har förvisso en del mindre lyckade filmer på sitt CV, men han halvt om halvt stal showen från Jim Carrey i Bruce Almighty och utmanade definitivt Will Ferrell i Anchorman, och han var bra på alldeles egen hand i 40-Year Old Virgin.

Get Smart är mer eller mindre skräddarsydd för Carell, känns det som, och utnyttjar hans talang för deadpan och fumlighet. Filmen bygger på en tv-serie från 60-talet som Mel Brooks låg bakom och som jag inte sett mer än några enstaka avsnitt av. Det är enkelt och simpelt en agentparodi: Carell spelar Maxwell Smart, en analytiker inom spionorganisationen Control, som bli befordrad till agent efter att organisationens högkvarter attackerats av skurkorganisationen Kaos. Sen är det upp till Smart att tillsammans med Agent 99 (Anne Hathaway) sätta stopp för Kaos ondskefulla planer.

Det är rätt roligt. Det är slapstick blandat med replikskiften som…

– How do I know you’re not Control?
– If I were Control, you’d already be dead.
– If you were Control, you’d already be dead.
– Neither of us is dead, so I am obviously not from Control.

...och det roar åtminstone mig. Det är också den sortens högkoncept-komedi där en del av budgeten lagts på att få actionscenerna att se relativt trovärdiga ut, så det är bra driv även på den fronten i några sekvenser. Carell är självklart den komiska motorn med småroliga insatser även från bland andra Alan Arkin . Anne Hathaway glimrar väl inte när det gäller komiken men har huvudsakligen också rollen som straight guy.

Att filmen är nästan två timmar lång gör att det på sina håll blir aningen glest mellan skratten, men bortsett från det är det en trivsam historia. Inte på riktigt samma nivå som Zoolander eller Anchorman, men ett dugligt val när man bara vill ha kul en stund. Och det vill man ju ibland.

Andra bloggar om , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *