Riktigt råa vampyrer

Danny Huston som vampyrboss.

Danny Huston som vampyrboss.

En sak har man gjort väldigt rätt i 30 Days of Night – man har gjort flera saker rätt för det är i största allmänhet en snygg, stämningsfull och effektiv rysare, men i synnerhet en sak har man lyckats med – och det är gestaltningen av själva vampyrerna.

Jag kan inte göra någon komplett historik över vampyrer på film, men det känns som om vi fått dras med balla rock’n’roll-vampyrer alldeles för länge nu. Titlar som En vampyrs bekännelse, The Lost Boys och Buffy och vampyrerna har alla bidragit till en vid det här laget rätt uttjatad stil där alla vampyrer är snygga och coola nattklubbskids, vars blodsugande är sensuellt och uppenbart laddat med erotiska övertoner. Det är Bela Lugosis slipprige greve uppdaterad till new romantic/goth/emo.

Vilket känns rätt uttjatat.

Därför var det en väldigt angenäm upplevelse att bekanta sig med vampyrerna i 30 Days of Night, som är ganska ordentligt annorlunda. Det finns inget sexigt eller elegant över dem alls. Med svarta själlösa ögon, blodstänkta munnar och oartikulerade skrik är de mer eller mindre demoniska djur. Det finns inget mänskligt kvar i dem. Inga smeksamma bett i halspulsådern här – de här vampyrerna misshandlar sina offer och tuggar sedan av hela huvudet. Utan jämförelser i övrigt känns de mer som ättlingar till Max Schrecks råttliknande greve Orlok från Nosferatu än som moderna kusiner till Dracula.

Och så har man satt Danny Huston i rollen som övervampyr – en skådis som jag associerar mer med finkulturanstrukna indiefilmer än med blodig vampyrskräck. Men han är lysande i rollen. Check it out.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post
Nästa post
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Hej hopp, såg denna för ett litet tag sedan, har lite blandade känslor om den, men klart sevärd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>