Film på tv: Lord of War

Scanbox

Nicolas Cage och Jared Leto. Foto: Scanbox

Lord of War börjar med en riktigt vass titelsekvens: vi följer en gevärskula hela vägen från löpande bandet i fabriken till dess slutdestination i huvudet på en ung soldat någonstans i Afrika. Andrew Niccol gör klart från början att han har något att säga med sin nya film.

Ämnet är den internationella vapenhandeln och i centrum står Yuri Orlov, son till ryska immigranter i New Yorks ”Little Odessa”, som efter att ha bevittnat ett maffiamord inser att det finns pengar att tjäna i vapenbranschen. Han börjar som småhandlare med brorsan Vitaly som sidekick, men när muren faller öppnas nya möjligheter och Yuri blir snart en av världens största vapensmugglare. I hälarna har han den envise Interpolagenten Jack Valentine, och därhemma sitter modellfrun som inte vet – eller inte vill veta – vad maken egentligen sysslar med.

Lord of War är inte den actionthriller man kunde ha väntat sig. Niccol tar formmässigt ut svängarna lite grann och hänger upp filmen på ett ganska löst ramverk som mer är en serie episoder ur Yuris karriär än en egentlig intrig. Över det hela ligger dessutom Nicolas Cages berättarröst som ett kommentarspår som hela tiden ger Yuris syn på saker och ting. Han försöker i det längsta tackla de moraliska frågeställningarna kring sin verksamhet genom att helt enkelt inte bry sig – ”om inte jag gör det så gör någon annan det”, är hans inställning – och Cage är faktiskt perfekt för rollen, på en gång ytligt charmerande och ett totalt moraliskt vakuum. Faktum är att jag tycker han gör en av sina bästa insatser här.

Det hela blir ett slags exposé över vapenhandeln, inklusive dess effekter och dess moraliska dilemman, som kryddas av en bittert svart humor, krispigt snyggt foto och stilistiska knorrar (som när Yuri bevittnar hur fattiga afrikaner över en natt plockar isär ett flygplan i dess beståndsdelar). Angreppet på vapenhandeln är kanske inte direkt subtilt, men Niccol lyckas (mestadels) hålla sig på rätt sida om det direkt övertydliga, och det finns ett starkt driv och en vilja i botten på berättelsen som lyfter helheten.

Det som blir lite lidande av det här något stiliserade berättarsättet är karaktärerna – alla, Yuri inkluderad, fungerar egentligen mer som symboler än som verkliga människor. Det  understryker att Lord of War ytterst är ett politiskt drama mer än en thriller. Yuris moraliska tomhet kontrasteras mot den nästan osannolikt rättrådige Jack Valentine (Ethan Hawke) och Yuris vilsne bror Vitaly (Jared Leto) som på en gång blir hans motvillige medhjälpare och hans samvete.

Samtidigt blir är Lord of War mer än bara en illustrerad föreläsning. Niccol lyckas göra det underhållande genom färgstarka figurer och episoder, och han gör det på ett stilfullt sätt. Sevärt.

På tv: fredag 3/10 kl 22:00 i SVT1.


Andra bloggar om , , , ,

Föregående post
Nästa post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. LB

     /  4 oktober, 2008

    Jag funderar på att starta en filmblogg och av den anledningen surfade jag runt på Bloggportalen för att se vad för filmbloggar det redan finns. Hittills har jag inte blivit så imponerad, men din blogg sticker ut. Du skriver långa, intressanta inlägg och har ett bra språk. Jag kommer att läsa din blogg i fortsättningen och jag hoppas att den blir mer känd. Det förtjänar den att bli.

  2. Crippa

     /  6 oktober, 2008

    Tack! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>