21

Ben pluggar på MIT och hör till nördklicken som ägnar fritiden åt att bygga en robot. Han jobbar extra i en herrekiperingsbutik för att tjäna ihop pengar så att han kan förverkliga sin dröm om att studera till läkare – men med den timlön han har i butiken lär det ta åtskilliga år att skrapa ihop de 300 000 dollar som krävs.

Så kommer Ben i kontakt med matematikprofessorn Micky, som visar sig ha en sidoverksamhet som är betydligt mer lukrativ än att undervisa: Micky har satt ihop en grupp matematikbegåvade studenter som regelbundet åker till Vegas och tjänar storkovan vid Black Jack-borden genom att räkna kort. Ben hakar på och blir snart en highroller på Vegas casinon – innan girighet och gamla oförrätter lägger krokben för lyxlivet.

21 skulle kunna användas som åskådningsexempel när det gäller manuskomposition enligt Hollywoodmodellen – så förutsägbara är vändningarna i den här filmen. Det innebär inte att den saknar underhållningsvärde, men berättelsen håller sig så hårt till mallarna att det nästan är lite komiskt. Det gäller i princip rubbet, från de större vändpunkterna i handlingen till konflikterna med bifigurerna och turerna i den romantiska sidostoryn.

Det hela är dock snyggt och prydligt paketerat av Legally Blonde-regissören Robert Luketic, och levererar ett par timmars småputtrig underhållning där snygga ungdomar ägnar sig åt fantasiuppfyllelse i läckra miljöer. Det funkar, men blir aldrig särskilt spännande utan är en i mitt tycke tämligen ljummen upplevelse.

Förmodligen är det just den ultraklassiska uppbyggnaden som bidragit till att 21 blivit en av de mest framgångsrika filmerna hittills på gamblingtema. Nu är väl konkurrensen inte direkt mördande, och 21 funkar definitivt bättre än trista Lucky You, men jag skulle hellre rekommendera Rounders, Owning Mahowny, The Cooler eller varför inte Sydney (Hard Eight). Fast det är klart, av de fyra filmerna är tre ganska dystra historier om olyckliga människor. Jag glömmer alltid bort att folk inte gillar sånt…

Andra bloggar om , , , , ,

Föregående post
Nästa post
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Åh, det var länge sen jag såg Rounders – den måste jag se om snart. Tack för tipset, Crippster!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>