Att döda en get

Bild via jonronson.com

Bild via jonronson.com

Inspelningarna av The Men Who Stare At Goats har börjat, hälsar Sandrew Metronome i ett pressmeddelande.

Där har vi en film som jag ser fram mot med viss förväntan, och inte enbart för att så många tunga namn har knutits till den: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges och Kevin Spacey spelar alla centrala roller och Grant Heslov som gjorde utmärkta Good Night, and Good Luck regisserar.

Filmen bygger på en bok av journalisten Jon Ronson som jag läste för ett par år sen och som berättar den alldeles sanna historien om den amerikanska militärens försök att utveckla metoder för parapsykologisk krigföring och dito spionage. Bland annat fanns där personer som försökte gå genom solida väggar, eller döda en get med tankekraft genom att stirra på djuret – därav bokens titel. Det är en väldigt underhållande bok som bekräftar att verkligheten alltsomoftast överträffar dikten.

I den version som nu filmas verkar det som om man knutit ihop det hela med Irakkriget på ett sätt som inte är alldeles klart för mig men som jag förmodar bottnar i dramaturgiska avvägningar.

Man kan läsa lite mer på Jon Ronsons sajt om man vill.

Boktips: När vi ändå är inne på ämnet vill jag gärna rekommendera Jon Ronsons förra bok, Them: Adventures With Extremists, där Ronson åker runt i USA och pratar med allehanda paranoida extremgalningar. Fantastisk läsning!

Andra bloggar om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *