Dagens boktips: Flicker

Häromdagen pratade vi böcker över lunchen på jobbet, vilket föranleder mig att helt oprovocerat bjuda på ett boktips även här på bloggen.

Flicker, av historieprofessorn Theodore Roszak, är kort och gott en storartat underhållande roman. Det är en mycket fascinerande historia om kätterska sekter, urgamla konspirationer och – film. Både om filmkonsten i sig och vår besatthet av film.

Huvudperson är en ung man vid namn Jonathan Gates, som börjar studera filmvetenskap i Kalifornien på 1960-talet och kommer i kontakt med en grupp passionerade filmfantaster med den blivande kritikern Clare Swann i spetsen. Jonathan blir Clares älskare och hon blir hans mentor som lär honom det mesta om film.

Jonathan råkar snubbla över B-filmsregissören Max Castles filmer och beslutar sig för att forska om honom. Jonathan upptäcker snart att Castle är något av ett bortglömt geni, och mer än så: Castle arbetade med subliminala bilder i sina filmer, vilket i sin tur leder vidare till långt mer dramatiska upptäckter om själva filmkonstens oanade rötter och om en konspiration som hotar att leda till världens undergång.

Helt galet, alltså, men samtidigt så oerhört kunnigt och välskrivet att man stundtals undrar hur mycket som är fiktion och hur mycket som är fakta. Den delikata förvirringen förstärks av att Roszak låter verkliga personer, som Orson Welles, dyka upp i biroller, och dessutom avslutar boken med Max Castles filmografi som inkluderar flera fullt verkliga titlar.

Flicker kom ut 1991, och man skulle kanske kunna kalla den för en filmvetenskaplig version av Da Vinci-koden (utan jämförelser i övrigt – Roszak är en i alla avseenden överlägsen författare jämfört med Dan Brown). Är man filmintresserad är boken rena skattkistan, men den bör fungera alldeles utmärkt även för allmänna läsare med smak för paranoia och konspirationer.

Det har ryktats om att Flicker kan bli film men det ser rätt osannolikt ut. Ett tag nämndes Darren Aronofsky i sammanhanget, men han verkar ha lämnat projektet. Ett manus skrivet av Jim Uhls ligger färdigt men lär enligt folk som läst det inte vara någon höjdare. Och i så fall är det kanske lika bra om det inte blir något. Jag tror risken är överhängande att det blir som med From Hell: man skalar bort nästan allt som gjorde originalet så briljant.

Hursomhelst: köp och läs. Och låt mig veta vad ni tyckte.


Andra bloggar om , , ,

Föregående post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *