3:10 to Yuma

Känns det inte som det varit en liten westernrevival så här på fel sida millennieskiftet? 3:10 to Yuma är ytterligare ett stabilt bidrag till genren.

Christian Bale spelar den fattige farmaren Dan Evans som sätts åt av järnvägsbolaget som vill komma åt hans mark. Russell Crowe spelar den karismatiske men brutale banditen Ben Wade som grips efter att ha rånat en diligens. Han ska sättas på 3:10-tåget till fängelset i Yuma, men hans kumpaner kommer att göra allt för att frita honom. För tvåhundra dollar erbjuder sig Evans att hjälpa till att eskortera Wade till tåget.

Vad som följer är en ganska spännande äventyrshistoria där följet kämpar för överlevnad bland banditer, fientliga indianer och andra som vill åt Wade. Men det som ger filmen dess verkliga styrka är hur den successivt utvecklas till ett drama om moral, mod och upprättelse. Den charmerande banditen Wade lockar hela tiden med det glamorösa livet som laglös medan Evans tjurigt stretar emot och envisas med att gå en hård men hederlig väg. Mellan dem finns Evans tonårsson, som är bländad av banditens stjärnglans och hänsynslöshet, och som brottas med sin relation till en far han uppfattar som alltför vek i konflikten med järnvägsbolaget.

Finalen väver på ett lyckat vis ihop en gunfight av episka proportioner med kulmen på den moraliska fajten. 3:10 to Yuma är mer actioninriktad och mindre revisionistisk än genrekollegan Mordet på Jesse James, men den är spännande och effektiv och nog tusan satt jag och blev lite rörd i slutet. Inte illa.

Andra bloggar om , , , ,

Föregående post
Nästa post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Man får inte heller glömma hur suverän Ben Foster är i rollen som psykoskurken Charlie Prince. Han stal nästan hela filmen i mitt tycke.

  2. Crippa

     /  30 oktober, 2008

    Jag kan bara hålla med, han var väldigt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *