Världens sämsta dvd-box

edwood1Jag borde väl inte skriva så mycket om skräpfilm, men jag kan inte låta bli att puffa för den här boxen som Njutafilms släpper i början av december: The Ultimate Ed Wood Collection.

Egentligen är det rätt bisarrt att en så hopplös regissör som Ed Wood kan bli så stor att man samlar hans inkompetenta rullar i tjusiga boxar två decennier efter hans död. Det finns högt ansedda regissörer med solida meritlistor som inte förunnas samma ära. Samtidigt var just Ed Wood en fascinerande sorglustig figur, som jag inte kan låta bli att känna en viss ömhet för, och jag antar att man skulle kunna konstruera något slags försvar för Eds filmer som något frigörande väsensskilt från Hollywoodperfektionen. (Alldeles bortsett från att de är oavsiktligt komiska i egen rätt.)

Den här boxen är av uppenbara skäl främst en angelägenhet för människor med en särskild svaghet för dåliga filmer. Oväntat nog har Njuta Films också slängt med en genuint bra film i paketet, nämligen Tim Burtons biografiska dramakomedi Ed Wood som är en underhållande skildring av Woods liv och karriär fram till hans magnum epos, Plan 9 From Outer Space. Johnny Depp är bra i titelrollen men Martin Landau stjäl halva showen genom sitt magnifika porträtt av Bela Lugosi.

Som grädde på moset bjuder man också på den ingående och intressanta dokumentären Flying Saucers Over Hollywood, där flera av Woods kumpaner och beundrare berättar, med särskilt fokus på just Plan 9.

Ett roligt släpp, för den som inte bangar för lite skräpmat då och då.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Peter Ess

   /  13 november, 2008

  Gick och köpte ”plan 9” häromdagen och den var faktiskt precis så usel som man trodde.

  Facinerande nog lyckades flera av de inblandade skaffa sig karriärer efteråt.

 2. Jag tycker det är lite tråkigt att just Ed Wood nämns som en av de sämsta regissörerna och Plan 9 som den sämsta filmen. Woods filmer är ju faktiskt underhållande (på sitt sätt). Det finns däremot gott om filmer där ute som är så dåliga att det inte ens går att skratta åt dem… det kallar jag dålig film 😉

 3. Crippa

   /  17 november, 2008

  Jag håller helt med. Jag ser hellre Plan 9 på repeat än ser om Van Helsing en enda gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *