Film på tv: Sylvia

sylvia480

På sätt och vis är det lite lustigt att inte Gwyneth Paltrow blev nominerad till en Oscar för sin roll i Sylvia. Filmer om plågade konstnärer med psykiska besvär som tar livet av sig brukar ju gå hem i sådana sammanhang. Men även om det inte blev några priser för Sylvia så behöver Gwyneth inte skämmas, hon gör utmärkt ifrån sig här och det gäller även Daniel Craig som har den andra huvudrollen som Sylvias make Ted.

Det handlar om äktenskapet mellan poeterna Sylvia Plath och Ted Hughes. Hon är amerikanskan som kommer till Cambridge för att studera och möter britten Ted på en fest. De blir genast ett par som förenas av sin passion för poesi, men livet tillsammans blir inte helt lätt. Sylvia har ett misslyckat självmordsförsök i sitt förflutna och har aldrig kommit över sin fars död. Skrivkrampen och depressionerna blir inte lättare av Teds otrohetsaffärer (verkliga eller inbillade) och rollen som småbarnsförälder.

Regissören Christine Jeffs har gjort en ganska stilfull film, lika mörk och murrig i färgerna som det dunkel som breder ut sig allt mer i huvudpersonernas liv – i synnerhet de engelska miljöerna är gråa, ruggiga och dystra. Visuellt är det mycket fint gjort.

Själva berättelsen känns inte fullt lika helgjuten. Det är en ganska rak biografisk skildring som håller sig i den trygga mittfåran, kompetent och välspelad men aldrig överraskande eller drabbande. Trots stämningsfull iscensättning lyckas Jeffs inte på allvar dra in oss i dramat – det handlar om djupa känslor men på något vis är det svårt att spåra någon riktig passion i filmen. Viktiga skeenden i Sylvias liv redovisas men vi får få nycklar till hennes storhet. Det blir istället ett värdigt, välspelat och lite långdraget relationsdrama i vacker belysning.

På tv: Torsdag 15/1 kl 22:30 i SVT 2.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Jag har somnat till den. Två gånger.
    Det är också ett slags betyg.

  2. Crippa

     /  16 januari, 2009

    Absolut. Men är det ett betyg på filmen eller ett betyg på dig? Mmm? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *