Hellboy II: Bland tomtar och troll

hellboy480

Det är sannerligen inget fel på Guillermo del Toros visuella fantasi. Tvärtom är det framför allt bilderna, miljöerna, de fantastiska fantasifigurerna som gör Hellboy II: The Golden Army till en sevärd film – tillsammans med den sjukt coola centralfiguren, givetvis. Ron Perlman som själva Hellboy är precis lika skön den här gången som han var i första filmen, och det är kul att del Toro inte är rädd för att ta ut svängarna med karaktären, som när han låter Hellboy och Abe Sapien supa till och skråla sentimentala kärleksballader för att kanalisera sina relationsproblem. Det är väl lite grann det som skiljer ut Hellboy från många genrekamrater: trots sitt demoniska ursprung är han i vissa avseenden mer trovärdigt mänsklig.

Men The Golden Army är en film som i än högre grad än föregångaren drar ut på rent sagoterritorium med alver, troll och allsköns oknytt, och det är på gott och ont. På pluskontot är det, som  sagt, en sällsynt anslående film rent visuellt, och visst är den underhållande. Men intrigmässigt blir det faktiskt lite karaktärslöst: bland alla akrobatiska slagsmål, gamla myter, sagoväsen och övernaturliga arméer känns det stundtals som vilket fantasyäventyr som helst.

Men jag ska erkänna att jag också börjar bli lite mätt på fantasispektakel just nu. Det börjar bli dags att sätta tänderna i något mer substantiellt. Ett riktigt knastrigt politiskt drama, kanske. Mmm.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

4 kommentarer

  1. Vad lustigt, vi tittade också på den i går. Och jag satt och fnissade över hur lik alvprinsen var killen i Bros (80-talsbandet…) och sen visade det sig att det VAR han i Bros, Luke Goss. Mycket underhållande.

    Vi gillade ettan sååå mycket bättre. Av alla anledningar du ger ovan. För mycket tomtar och troll, helt enkelt 🙂

  2. Just sång-scenen var så Buffy-esque. Visst är Hellboy finfint men jag kan inte låta bli att undra vad som skulle kunna hända om nån äntligen gav Joss Whedon den budget han förtjänar.

  3. låter riktigt bra. har precis beställt hem den. Hellboy är ju en favorit i filmsamlingen så det blir spännande att se den här

  4. Trevlig blogg du har.

    Apropå Hellboyfilmerna så håller jag den första filmen högre än den andra. Jag håller med dig (och andra) att det blir lite väl mycket fantasy mellan varven. Dessutom fungerade inte ”alvprinsen” som ”badguy” i mitt tycke. Han kändes som för vek och för att inte tala om den mesiga rösten – lite mer pondus tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *