Tropic Thunder: Teoretiskt jätterolig

tropicthunder480

Nä, men jag är faktiskt lite besviken. Jag gillar både Ben Stiller och Robert Downey, Jr., och tyckte att upplägget för Tropic Thunder – en bunt Hollywoodskådisar som spelar in en krigsfilm men utan att inse det hamnar mitt i ett riktigt krig – lät väldigt tacksamt. Men resultatet är tyvärr långt ifrån den skrattfest jag hade hoppats på.

Idéerna, parodierna och de satiriska påhoppen finns ju där, men de blir sällan så roliga som de borde ha blivit givet det uppbåd av stjärnor som medverkar och den budget man bränt på projektet.

Robert Downey, Jr. är verkligen väldigt bra som superpretto Oscarsvinnare som färgat hela huden brun för att kunna spela afroamerikan, och hans karaktär är en bra kommentar till Hollywoods stundtals helidiotiska castingidéer. Ben Stillers i förhand kritiserade drift med Oscarsjuryns svaghet för mentalt handikappade huvudpersoner (så länge de är ”lagom” handikappade på ett gulligt sätt) är också helt rätt. Bägge är roliga – men ofta mer på det teoretiska planet än på det praktiska. Jag uppskattar gagsen men de får mig inte att skratta i praktiken.

Så är det med stora delar av filmen. Trots att det är väldigt påkostat och välproducerat så har hela filmen en rätt ofokuserad känsla. Som om man inte kunnat bestämma sig för om man ska bränna krutet på häftiga specialeffekter och stunts eller på komedin. Det slutar i en halvmesyr – som det tyvärr ofta verkar göra med storbudgetkomedier.

Mest skrattar jag när Steve Coogan utan förvarning trampar på en mina och sprängs i atomer. Med tanke på all satir man bakat in i manuset är det inte riktigt vad jag hade förväntat mig.

En helt annan sak: Säga vad man vill om Tom Cruise, men karln bjuder verkligen på sig själv i rollen som vidrig filmbolagsboss. Hans hiphopdans är en höjdpunkt i filmen. Hatten av för det.

Andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Simon

     /  10 februari, 2009

    Håller med till 100%; jag hade roligt när jag såg den men skrattade gjorde jag inte, förutom just med minan.

    Och Tom Cruises dans till eftertexter var nog det läskigaste jag sett i år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *