Två föredettingar på comebackhumör

downey480

Och apropå Robert Downey, Jr. kan du med fördel ta en titt på Kiss Kiss Bang Bang i TV6 i morgon kväll, om du inte redan sett den.

Downey hade ju som bekant några förlorade år där under 90-talet när han åkte ut och in på rehabkliniker som en jojo. Nån gång kring millennieskiftet tog han sig samman och började återuppbygga sin karriär igen. 2005 gjorde han Kiss Kiss Bang Bang som må vara en bagatell, men en mycket underhållande sådan.

Downey spelar småboven Harry, som under en flykt från polisen ramlar in på en audition, och gör sådant intryck att han skickas till Hollywood för att provfilma för en roll som polis. För att bekanta sig med rollen paras han ihop med privatdeckaren Gay Perry (Val Kilmer), och innan han vet ordet av är han insyltad i ett alldeles verkligt mordmysterium.

Förutom att bekräfta att Downey var tillbaka och vid utmärkt vigör innebar Kiss Kiss Bang Bang också Shane Blacks återkomst, vilket det surrades en hel del om då. Black var manusförfattaren som fick cred för att ha satt fart på actionkomedigenren med Dödligt vapen, men som försvann från branschen efter några tunga floppar i mitten på 90-talet.

Så Kiss Kiss Bang Bang bjussar på två före detta storheter på comebackstigen: Black med ett snärtigt och självironiskt manus, och Downey med sprudlande energi och bett i repliken. Det är snyggt, rappt, lagom fånigt och andas kärlek till noirfilm och billiga pocketdeckare. Kul, kort sagt.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Hehe, jag jag gillar Kiss Kiss Bang Bang skarpt just för de snabba och smarta replikerna och den skruvade humorn som fick mig att gapflabba flera gånger under filmen. 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *