Searching for the Wrong-Eyed Jesus

jesus480

Jag har utvecklat en viss smak för alternativcountry, bluegrass och andra former av rotmusik (eller moderniserad dito) från de amerikanska sydstaterna, så naturligtvis fastnade jag framför Searching for the Wrong-Eyed Jesus på SVT i går kväll.

Med musikern Jim White som ciceron blir det en och en halv timmes irrfärd genom djupaste södern i ett slags friformsdokumentär, som mer försöker skildra ett sinnestillstånd än någon egentlig musikriktning eller samtida samhälle. Den bild av sydstaterna som tonar fram – en förbisprungen region som fastnat i utarmat förkrigsmörker och färgas av fattigdom och religion och befolkas av kufer och white trash – är sannolikt mer mytologisk än representativ för Södern som helhet.

Samtidigt bildar de här miljöerna och berättelserna en resonansbotten för den musik det i förlängningen handlar om – den ofta mörka folkmusik som skildrar ett hårt och tröstlöst liv med Jesus och djävulen som påtagligt närvarande krafter. Som ett stycke stämningsfull ”Southern gothic” är det sevärt. Och snyggt filmat därtill.

Hur det låter? Leta upp 16 Horsepower (Spotify), The Handsome Family (Spotify) eller Lee Sexton (Spotify). Enjoy!

Andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. andreashurtig

     /  31 mars, 2009

    Hej, skulle du vara intresserad av ett länkbyte, två så fina filmbloggar emellan? 🙂

    /
    http://heardfromafriend.wordpress.com/

  2. Mycket bra. Missa inte heller Woven Hand. Samma Dave Eugene Edwards som står bakom 16 Horsepower.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *