Film på tv: Inside Man

insideman480

Kuppfilmer går det tretton på dussinet, men det är sällan de är så tajta som den här. Spike Lee, i vanliga fall känd för lite mer kontroversiellt material, gör med Inside Man en ganska rak kriminalthriller och gör det med stil.

En grupp rånare slår till mot ett bankkontor på Manhattan och tar ett femtiotal personer som gisslan. Polisen Keith Frazier tar hand om fallet och försöker förhandla med ledaren för rånarna. Det står snart klart att Frazier har att göra med en ovanligt smart rånare som ligger steget före. Och när en kvinna med band till stadens mäktigaste män blandar sig i leken inser Frazier att det här inte är något vanligt bankrån.

Att avslöja mer om handlingen vore inte schysst mot den som ännu inte sett filmen. Det räcker med att säga att Lee och manusförfattaren Russel Gewirtz satt ihop en intrig som håller intresset uppe hela vägen och kommer med flera oväntade vändningar.

Berättelsen om bankkuppen och spelet mellan polis och rånare är underhållande, men det som verkligen ger filmen liv är de små detaljerna runt om. Men det vore väl knappast en Spike Lee-film om han inte fick med åtminstone en touch av samhällskritik, och här finns många små iakttagelser om livet i USA efter 9/11 – till exempel en bankanställd sikh som genast blir misstänkt på grund av sin turban – och relationerna mellan olika folkslag och raser. Ibland med en fin komisk twist som bonus.

Denzel Washington gör en bra insats som Frazier och Clive Owen har gjuten pondus som ledare för rånarligan. Willem Dafoe och Chiwetel Eijofor är underhållande i sina biroller medan Jodie Foster som den mystiska Madeleine White inte hinner göra något större intryck.

Möjligen drar Lee ut för långt på finalen – vid det laget har vi förstått hur det hela hänger ihop och vi behöver inte fler förklaringar – men bortsett från det är Inside Man en elegant och mycket underhållande film.

På tv: Torsdag 2/4 kl 21:00 på TV6.

Andra bloggar om , , , ,

Föregående post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *