Body of Lies

Russell Crowe och Leonardo DiCaprio.

Russell Crowe och Leonardo DiCaprio.

En sak ska George W Bush i alla fall ha cred för: hans regeringstid och i synnerhet kanske hans utrikespolitik har resulterat i ett uppsving för politiskt orienterade amerikanska filmer, flera av dem riktigt bra. Body of Lies är ytterligare en rulle inspirerad av kriget mot terrorismen, som dock prioriterar att berätta en ren thrillerhistoria.

Ridley Scott har regisserat, och Leonardo DiCaprio gör huvudrollen som CIA-agenten Roger Ferris. Han är stationerad i mellanöstern där han försöker skapa allianser med lokala underrättelsetjänster i jakten på terrorledaren al-Salim – en svårfångad Usama-version som bland annat ligger bakom ett bombdåd mot turistkvarteren i Amsterdam. Ferris överordnade är en CIA-byråkrat vid namn Ed Hoffman (Russell Crowe) som styr operationen via mobiltelefon hemifrån Virginia samtidigt som han skjutsar ungarna till skolan. Att det blir konflikt mellan två helt olika sätt att förhålla sig till verkligheten säger sig självt – Ferris är upptagen av praktisk diplomati och får handskas med vad det innebär att faktiskt döda någon med sina egna händer medan Hoffman övervakar via högteknologi och ger order på distans.

Saker och ting når ett kritiskt läge när Ferris och Hoffman diktar upp en falsk terrororganisation i ett försök att locka ut den oåtkomlige al-Salim ur hans gömställe. Ferris råkar i onåd hos den jordanska säkerhetstjänsten, som vägrar hjälpa honom när kvinnan han intresserar sig för, Aisha, försvinner…

Jovisst, här finns både ett love interest och häftiga shootouts av ett slag som kanske inte hade funkat riktigt i en mer politiskt centrerad film. Men Ridley Scott har satt ihop en snygg, välspelad och ganska effektiv thriller där spänningshistorien kommer i första hand och politiken mest fungerar som stoff för intrigen.

Om man bortser från det osannolika i att någon skulle ta Leonardo DiCaprio för arab (som han klär ut sig till i en scen – och nej, det hjälper inte att han odlat ett tovigt skägg) är Body of Lies en klart sevärd och ganska maffig film: snygg, spännande och välspelad. Vid sidan av tungviktarna Crowe och DiCaprio gör Mark Strong intryck i rollen som chefen för den jordanska underrättelsetjänsten.

Andra bloggar om , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *