Star Trek

trek480

När det gäller förnyelsen av James Bond har jag hört till supportrarna: Ut med det gamla, in med det nya! Och jag tycker det har funkat utmärkt, även om Quantum of Solace inte alls var lika bra som Casino Royale.

När nu J.J. Abrams gör samma sak med Star Trek – som jag till sist såg i helgen – upptäcker jag att det blir en aning mer konfliktfylld upplevelse. Å ena sidan håller jag ju med om att Trek behövt en förnyelse: visserligen är fem tv-serier och tio långfilmer en imponerande meritlista, men det är ju inte som att de senaste långfilmerna känts superfräscha. Å andra sidan finns här ett arv som jag har betydligt mer relation till än vad jag nånsin haft till James Bond, och jag inser att jag delvis oroar mig för att Abrams och kompani ska fjärma sig för mycket från det gamla.

Vilket förstås är fel attityd. Vill du göra något som fått en så stigmatiserande nördstämpel som Star Trek fått attraktivt för en ny och bredare publik så måste du nog ta i. Att somliga av oss gammelgeeks tycker det är lite mysigt att se Patrick Stewart idissla moraliska dilemman i filmer som inte direkt pushar gränsen för modern action är väl en sak, men det lär inte säkra framtiden för en franchise, hur klassisk den än må vara.

Följaktligen levererar Abrams en Star Trek-film som bjuder på mer pang för pengarna än någon annan Trekrulle så vitt jag kan minnas. Så har han också haft en flera gånger så stor budget att röra sig med, vilket också syns på duken: mycket är riktigt maffigt. En trotjänare som Jonathan Frakes kanske kan Star Trek-mytologin och -stilen som ett rinnande vatten, men han är inte riktigt lika flyhänt när det gäller att sy ihop modern actionunderhållning som Abrams (och då var det ändå Frakes som regisserade First Contact, en av de bästa Trekrullarna på senare år).

Storyn går tillbaka till begynnelsen och öppnar med att den blivande kapten James T Kirk föds i en skyttel mitt under brinnande strid samtidigt som hans far offrar livet för att sätta stopp för elaka romulaner. Vi får sedan några nedslag i både Kirks och Spocks barn- och ungdom innan båda till sist hamnar ombord på Enterprise och råkar i konflikt med samma romulaner som anföll pappa Kirk. Romulanerna förstör Spocks hemplanet Vulcan innan de styr kosan mot jorden…

Det är rappt och snyggt gjort, intrigen är bitvis lite rörig men funktionell med betoning på hyperaktiv action. Det är underhållande även om det här och var slirar lite överstyr. Somliga karaktärer målas med väldigt bred pensel och skildringen av Kirk som ung rebell är rent löjlig medan å andra sidan den unge Spock är betdligt mer intressant att följa. En del av de humoristiska infallen slår också fel, vilket bland annat drabbar Scotty – jag gillar ju Simon Pegg, men hans version av Scotty som knasig comic relief känns som om den hör hemma i en annan film.

Däremot imponerar filmen på det designmässiga planet, där man lyckas ge miljöerna en realistisk och modern känsla samtidigt som man är trogen mot originalet. Och rollbesättningen är gjord med bra fingertoppskänsla som gör att vi köper de flesta skådisar som yngre versioner av de klassiska rollerna (med undantag för Scotty då). Det gäller framför allt de två förgrundfigurerna Kirk och Spock, där Zachary Quinto som Spock känns gjuten från början medan introduktionen av unge Kirk gör att Chris Pike får jobba i uppförsbacke – men han lyckas ändå göra Kirk till sin i takt med att storyn rullas upp.

Star Trek i Abrams tappning är fartfylld och adrenalinstinn action, och att döma av biljettintäkterna har filmen gjort sitt jobb ganska väl: att göra Star Trek till en angelägenhet för fler än närmast sörjande sf-geeks. Vad närmast sörjande geeks möjligen kan beklaga är dock vad som kommer bort en aning mitt i all action, nämligen de idéer och ideal som i hög grad utgör Treks egentliga kärna. Men kanske blir det mer utrymme för sådant nästa gång. För stunden nöjer jag mig med att konstatera att Abrams gjort ett ganska bra jobb med att fånga vår uppmärksamhet.

***

Det här kan för övrigt vara ett lämpligt tillfälle att nämna att jag då och då medverkar på Science fiction-bloggen hos TV4 Science fiction. Välkommen dit också.

Andra bloggar om , ,

Föregående post
Nästa post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Shysst hemsida! Keep up the good work! Den nya ”Star Trek”-filmen är helt klart intressant även om jag faktiskt aldrig haft särskilt stor anknytning till serien. Får väl ta och se om filmen är något, då. 😉

    Checka gärna in blogg med, det är jag och ett antal till som recenserar för jämnan när vi känner för det. 😉

  1. TheCritics » Blog Archive » Pretto please (with sugar on top)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *