Död snö

Död snö. Foto: Atlantic Film

Foto: Atlantic Film

Norsk nazizombiesplatter? Tackar som frågar.

Död snö är en dos riktigt blodigt skräpigt skoj, gjord med stor kärlek till skräck- och splattergenren. Åtta ungdomar drar upp i norska fjällen för att fira påsklov. En av dem dör redan innan förtexterna. De resterande sju upptäcker snart att en zombifierad bataljon gamla nazisoldater fortfarande härjar i området. Sedan gäller det bara att försöka överleva.

Det roligaste med Död snö är kanske hur regissören Tommy Wirkola har lyckats göra en zombiefilm med distinkt skandinavisk karaktär. Åtskilliga genreklyschor finns givetvis på plats (medan andra ignoreras helt, som det faktum att de som blir bitna inte tycks bli zombier själva) men miljö och detaljer ger filmen en egen karaktär. Den är till största delen rappt och  effektivt berättad, och ser i allmänhet också väldigt bra ut – jag vet inte vad budgeten varit, men skräck får ju sällan mycket pengar att röra sig med på våra breddgrader, och Wirkola och kompani har lyckats väldigt bra med effektarbetet.

Anslaget är inledningsvis ganska rakt men i takt med att filmen blir allt blodigare blir den också allt roligare. Det bjuds rejäla doser splattereffekter med blod, tarmar och motorsågar – samt den första snöscootermassaker jag sett på film, i vad jag gissar är en hommage till Peter Jacksons Braindead.

Kanske inget för den direkt kräsmagade, men kul för oss andra.

Andra bloggar om , , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Johnny R

   /  29 augusti, 2009

  Det fullkomligen rasar ut filmer som handlar om nazister. Nu är det ”Inglorious Basterds” som är på tur. Rätt så tröttsamt tema.

  Oskorei skriver rätt intressant om den:
  http://oskorei.motpol.nu/?p=1761

 2. Jag måste säga att det är en av dom SNYGGASTE skräck-splatter-filmerna jag sett.
  Fint med allt det röda, grå, vita och svarta. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *