Förbisett #8: To Wong Foo, Thanks For Everything, Julie Newmar

En oplanerad bloggserie om filmer som förtjänar mer kärlek än de har fått – Special Patrick Swayze Edition.

towongfoo480

Jag läser att Patrick Swayze till sist gått bort, och hoppar över till IMDb för att kolla upp vad han egentligen hade på sitt CV. Swayze kommer väl alltid att vara mest förknippad med succéer som Dirty Dancing och Ghost, men jag hade halvt glömt att han också gjorde en alldeles utmärkt insats som motivationscoach med pedofila böjelser i Donnie Darko.

Och så har vi ju To Wong Foo, Thanks For Everything, Julie Newmar, som på svenska fick heta Höga klackar. Det är, så vitt jag vet, den enda film där du kan se både Patrick Swayze och Wesley Snipes som drag queens.

To Wong Foo kom året efter Priscilla – öknens drottning, och jag vet inte om den var ett medvetet försök att rida vidare på något slags drag-trend men det är väl mycket möjligt. Här möter vi två drag queens från New York, Vida (Swayze) och Noxeema (Snipes), som ger sig av till Kalifornien för att delta i en stor drag-tävling. Av någon anledning som jag inte riktigt minns får de sällskap av en yngre drag queen vid namn Chi-Chi (spelad av John Leguizamo). När deras bil havererar hamnar de i en gudsförgäten liten håla där de tvingas konfrontera homofobi, trångsynthet och andra problem, men givetvis lyckas de snart vinna över invånarna på sin sida och förändra hela stan till det bättre.

Det här är inget annat än en skamlös feelgood-film som satsar helhjärtat på att underhålla men undviker det mesta som kan vara känsligt eller anstötligt för delar av publiken. För vad ska man annars säga om en film med tre transor i huvudrollerna som helt och hållet ignorerar att någon av de tre skulle kunna tänkas ha ett sexliv?

Men strunt samma, varje film måste inte gå på djupet, och det här är så charmigt och välment och roligt att jag inte kan stå emot. Framför allt kan filmen stoltsera med tre riktigt fina skådisinsatser från huvudrollsinnehavarna – och den som skiner allra klarast är faktiskt just Patrick Swayze.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Nice!
    Va tycks om mina filmrecensioner då? 🙂
    Håller du med? Klart du gör…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *