Coraline

coraline480

På något vis har jag lyckats undvika att läsa Neil Gaimans romaner, medan jag däremot drog i mig åtminstone större delen av Sandman-serien när det begav sig. Men visst känner jag ändå igen Gaimans ton i Coraline, som animerats av Henry Selick efter Gaimans bok.

Berättelsen handlar om en flicka i sisådär 10-årsåldern som flyttar till ett nytt hus tillsammans med sina föräldrar. Mamma och pappa har fullt upp med arbetet, så Coraline får försöka roa sig själv. Hon upptäcker snart en mystisk, igenmurad dörr som visar sig leda till en spegelvärld där allt är mycket härligare än i den verkliga världen. Här möter Coraline sin Andra mamma och Andra pappa, som alltid har tid för henne. Det visar sig snart att allt inte är frid och fröjd: den Andra mamman är i själva verket en otäck figur som fångar små barn och tar deras själar. Nu vill hon behålla Coraline hos sig. När Coraline vägrar tar den Andra mamman Coralines riktiga mamma och pappa tillfånga, och Coraline tvingas utmana den Andra mamman.

Flera gånger kommer jag att tänka på Pans labyrint – Coraline är en lite mer barnorienterad historia med en del likartade teman, men även om Coraline är mildare i tonen finns det inslag som nog kan vara lite läskiga för vissa barn. Det är lustigt hur effektivt det kan vara med en så enkel sak som att byta figurernas ögon mot knappar…

I vilket fall som helst fungerar filmen alldeles utmärkt för en vuxen åskådare: det är fantasifullt, underhållande och har en tilltalande svärta: här finns inget av det sockersöta och pastellfärgade som brukar dominera i så många barnorienterade filmer (tvärtom är den verkliga världen i filmen nästan lite Roy Andersson-dyster).

Dessutom är det rasande fint animerat. Selick gjorde även Tim Burtons A Nightmare Before Christmas och använder sig av en besläktad visuell stil här. Somliga detaljer är fullkomligt briljanta, som hur Selick på pricken fångar en tioårings kroppsspråk med hjälp av en stop-motion-animerad docka.

Absolut sevärd för den som har åtminstone lite barnasinne i behåll.

Andra bloggar om , ,

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Verkar intressant, ska ta och kolla in filmen någon gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *