Den pompösaste text du nånsin kommer att läsa om Roland Emmerichs film 2012

2012_04_480

Katastroffilmen 2012 av Roland Emmerich har snart premiär och häromdagen läste jag den första recensionen jag hittills sett av den. Det är IGN som kallar den för ”Terrible, wonderfully terrible”. Vilket låter ungefär som vad jag förväntar mig (hoppas på?): bedrövlig – men på ett underbart sätt.

Annars har Emmerich fått lite extra uppmärksamhet (åtminstone i bloggvärlden) senaste dagarna på grund av en intervju med SciFi Wire, där han diskuterar de byggnader och landmärken som han kvaddar i filmen. Eller rättare sagt, det som ådragit sig uppmärksamhet är det han inte kvaddar. Efter att medförfattaren uttryckt reservationer beslutade sig Emmerich för att inte fullfölja sin ursprungliga idé att, vid sidan av Kristusstatyn i Rio och Sankt Peterskyrkan, även visa hur den muslimska helgedomen Kaba i Mecka mosas.

Det här väcker flera tankar:

1. Jag kan förstå Emmerichs beslut. Han gör korkade blockbusters, inte djuplodande dramer, och har kanske inte lust att bli mordhotad på grund av några specialeffekter.

2. Å andra sidan är Emmerich en uttalad kritiker av organiserad religion, och ur det perspektivet kan det onekligen ses som aningen mjäkigt att nita en religion men inte en annan. En lite kaxigare och mer ekumenisk variant hade ju kunnat vara att ödelägga ett representativt landmärke från varje större religion. Jag är egentligen inte någon anhängare av provokation för provokationens egen skull, men om man ändå är igång och provocerar så…

3. Vad som gör mig smått deprimerad är att vi fortfarande ska behöva göra den här sortens överväganden, dikterade av sagor och myter om gudar och demoner och allsköns oknytt. Att kritisera och satirisera alla andra filosofiska eller politiska system är vid det här laget accepterat (och tongångarna kan bli rejält hårda ibland) men när det gäller religion leder ofta varje form av kritik ofelbart till verop om kränkning och förföljelse, och i vissa fall alltså rentav dödshot. Men det blir väl lätt så när man är övertygad om att man har Gud Vår Herre Universums Allsmäktige Skapare på sin sida och alla andra har fel – det är inte riktigt en världsåskådning som främjar vidsynthet.

Religionsfriheten är en fundamental mänsklig rättighet, men den har definitivt inte självklar förkörsrätt framför en annan fundamental rättighet, nämligen yttrandefriheten. Förvisso innebär inte heller yttrandefriheten en automatisk rätt att urskillningslöst kränka vem man behagar; det handlar om balans och avvägningar som inte nödvändigtvis är lätta att göra. Men rent personligen tycker jag det skulle vara ganska skönt om vi äntligen kunde skaka av oss de mest inskränkta yttringarna av dessa dammiga gamla vidskepelser, såhär ett decennium in på 2000-talet.

Och om inte det här är den mest bombastiska text du nånsin kommer att få läsa i relation till Roland Emmerichs 2012 så vet jag inte vad…

Andra bloggar om , ,

Föregående post
Nästa post
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Det mest knäppa och självfixerade i den här dryga siffer-exercisen är att ingen reflekterat över att år 2012 inte ens inträffar samtidigt på det här sargade klotet.

  För två år sen fixade etiopiska vänner värsta millenniefirandet i Stockholm. Enligt den koptiska kalender är det 2002 just nu.

  Sen har vi den persiska tideräkningen. Den burmesiska. Den kinesiska. Och några stycken till.

  Kanske tips till Emmerich att göra ett antal sequels, för di där andra målgruppperna? Om man nu ska vara konsekvent med att Hela Jorden stryker med, alltså.

  För risken är väl att 2012 känns lika daterad år 2013, som hela vår millennie-hype är nu…

 2. Härligt Crippa:D Underbart skrivet!

 3. Apropå nitade religioner: undrar om Emmerich vågar krascha det mest heliga templet i världen – Wall Street? Men, men… inte bita den hand som göder en…

  Tillväxt Vår
  Som är i Framtiden
  Helgat varde Ditt namn
  Tillkomme de Rika
  Såsom i EU så ock i USA.

  BNP.

 4. plox

   /  5 november, 2009

  Förstår Emmerichs beslut, även om jag tycker det både är lite skrämmande och fegt.

  Filmen ser jag i alla fall fram emot ändå!

 5. Jag kan knappt vänta tills jag får strunta i att gå och se den!

 6. kolla blogg

 7. Simon

   /  9 november, 2009

  Heja Crippa; du lyckades skriva en intressant text om *Emmerich*! Jag är duly imponerad.

  OT (typ): Om jag ska se den får vi se. Jag gillar trailrarna, och Day After Tomorrow gick ju faktiskt att titta på. Å andra sidan lyckades Emmerich göra en långtråkig film om en hundrameters ödla som massakrerar Manhattan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *