Good Bye, Lenin!

goodbyelenin480

Det var ju utmärkt tajmat av SVT så här kring jubiléet av murens fall av att köra Good Bye, Lenin! igår kväll, vilket jag inte upptäckte förrän jag råkade zappa förbi. Om du missade den kan jag å det varmaste rekommendera dig att leta upp den, för det här är en fin liten dramakomedi. Så här skrev jag när jag recenserade filmen vid biopremiären:

Året är 1989 och förändringens vindar är på väg att dra in över DDR. Just då passar Alex troget kommunistiska mor på att falla i koma, efter att ha sett sin son bli arresterad i samband med en demonstration. Åtta månader senare vaknar hon upp igen till en förändrad värld. Läkarna varnar för att minsta chock skulle kunna döda henne och Alex bestämmer sig för att försöka skydda sin mor från nyheterna om murens fall. I deras lilla lägenhet återuppstår det forna DDR.

Tysk humor är vi kanske inte bortskämda med på bio, men Good Bye, Lenin! är en charmig liten dramakomedi av Wolfgang Becker. Det är svårt att inte ryckas med tack vare bra skådespeleri, finstilt humor och en finurlig historia. Den här filmen är dessutom ett bra exempel på att verkningsfull humor oftast har ett korn av allvar i botten, för det finns också ett ganska sorgligt stråk i filmen.

Någon simpel DDR-nostalgi handlar det inte om: satiren drabbar både det gamla kommunistiska systemet och den nya kapitalistiska världen. Det handlar om förändring på gott och ont och om försuttna chanser, och när Alex syster efter murens fall skymtar syskonens försvunne far vid ett drive-in-fönster på Burger King blir det faktiskt gripande på allvar. På samma sätt visar det sig att moderns hängivne trohet mot den gamla regimen inte är så endimensionell som det först verkar.

Två timmar är kanske lite för långt och det finns punkter där berättelsen går i stå, men det stör inte så mycket. Mestadels är det både underhållande och tankeväckande och väl värt att se.

Tilläggas kan att Daniel Brühl, som vi senast såg som den egenkäre filmstjärnenazisten i Inglorious Basterds, gör en fin insats och att det hela är rätt snyggt retrodesignat.

Andra bloggar om , , ,

Nästa post
Lämna en kommentar

3 kommentarer

  1. Du som har stenkoll på film, gå in på http://www.lista.se och gör dina listor i ämnet film. Sjukt kul OCH du får fler besökare till din blogg.
    Ex: http://www.lista.se/listor/darfor-ska-du-ga-och-se-filmen-metropia-516/

  2. Åh, en fantastisk film! Har sett en massa dokumentärer i dagarna med anledning av tjugoårsjubileumet av murens fall och fick då sån lust att se om denna. Har den på dvd och tycker filmen är både rolig och tänkvärd.

  3. Good Bye Lenin är jättebra! Jag gillar verkligen Daniel Brühl, han är sjukt bra i Good Bye Lenin, 2 Days in Paris och Inglourious Basterds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *