Terry på tv

Terry Gilliam hör till de regissörer jag verkligen tycker mycket om. Det innebär inte att allt han gör är mästerligt. Terry har ett skönt sinne för det märkliga och udda och en likaledes egen humor, men han är långt ifrån en säker kassakossa eller en studioälskling, vilket gör att hans produktioner regelbundet råkar ut för problem av ett eller annat slag. Ibland skjuter han över målet och man anar hur hans vision sett ut men den färdiga filmen når inte hela vägen fram.

Men jag tycker om de flesta av hans filmer som jag alls har sett (det finns skamligt nog ett par luckor fortfarande). Hans främsta signaturfilm går i SVT2 på torsdag: Brazil. Den är förmodligen den bästa och — på gott och ont — den mest gilliamska han lyckats åstadkomma: en mardrömsmörk men rolig satir full av märkvärdiga bilder, snudd på psykedelisk, och med en story som inte är helt och hållet glasklar. Det är också precis den kritik som riktats mot den: att Gilliam släppte fantasin fri på bekostnad av disciplin och klarhet. Men eftersom jag gärna brukar säga att ”too much is never enough” så är Brazil en solklar rekommendation.

För övrigt är det en av mitt yrkeslivs mest påtagliga besvikelser att jag inte fick chansen att intervjua vare sig Terry Gilliam eller David Cronenberg när de besökte Stockholms filmfestival 2005. En mig överordnad person tyckte inte att det var nödvändigt. Jag är fortfarande osäker på om vederbörande hade en aning om vilka Gilliam och Cronenberg var. Såhär i efterhand borde jag förstås ha skitit i det och bokat upp intervjuerna i alla fall, men det är så dags att tänka på det nu.

Andra bloggar om , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

4 kommentarer

  1. Grym reggisör. 12 apornas arme e också helt outstanding.

  2. Brazil är fantastisk. Jag är också oerhört förtjust i Fisher king, något jag verkar vara relativt ensam om.

  3. Crippa

     /  26 november, 2009

    Närå, jag gillar också Fisher King. Robin Williams slirar iväg rätt ofta men där funkar han. Och Jeff Bridges är också bra.

  4. Brazil är ju utan tvekan en film som tillhör mina absoluta favoriter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *