Sherlock Holmes

Sherlock Holmes med Robert Downey Jr.
Sherlock Holmes. (Foto: Warner Bros)

Så gott som hela Guy Ritchies berömmelse som regissör vilar på en enda film, den förvisso ganska sköna Lock, Stock and Two Smoking Barrels, men i övrigt är hans meritlista rätt tunn. Desto roligare då att hans version av Sherlock Holmes faktiskt funkar riktigt bra.

I Ritchies och hans manusförfattares händer blir Holmes mer av en actionhjälte än vi är vana vid att se (och för mig är Holmes på film/tv lika med tweediga farbröder som Basil Rathbone), även om böckerna konstaterar att han kan sköta sig i ett slagsmål. Robert Downey, Jr är perfekt för att spela den här typen av rufsig excentriker som kombinerar intellektuell briljans med personligt kaos, och Jude Law är sympatisk som tidernas snyggaste Watson.

Det som nog överraskar mig mest med filmen när jag tänker efter är hur man lyckats förhålla sig oväntat trogen mot rollfigurens ursprungliga karaktär samtidigt som man anpassat honom för den moderna blockbusterpubliken. Trots att man pumpat upp action och effekter till snudd på superhjältenivå och gjort Holmes till en sexig kampsportsexpert så känns det trots allt som att kärnan är någorlunda intakt: en figur vars genialitet balanseras mot arrogans, droger och ett lurande kaos. (Men okej, det var bra länge sen jag läste en Holmes-historia nu, så jag kanske rationaliserar, vad vet jag?)

För det är rätt mycket just de centrala rollfigurerna och skådisarna som gör det sevärt — storyn i sig är inte särskilt märkvärdig, och förklaringarna till mästerskurkens till synes övernaturliga förmågor är lite för vaga för att vara trovärdiga som annat än matinéfantasier.

Men det är fartfyllt och snyggt med en kul analytisk vinkel på vissa slagsmålsscener och ett bra samspel mellan äventyr och humor. Värt en titt.

Andra bloggar om , , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Visst är den trevlig? Jag gillade framförallt samspelet mellan Holmes och Watson, och att Watsons soon-to-be-wife accepterade deras vänskap helt utan förbehåll.

    Och skoj att se den här bloggen aktiv igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *