Vägen

Vägen, med Viggo Mortensen.Jag har fortfarande inte läst Cormac McCarthys roman Vägen. Den ligger nånstans i mitten av den envist växande högen olästa böcker som upptar ett hörn intill sängen. Eftersom jag blir mer och mer bekväm för varje år som går gick jag direkt på dvd:n istället.

John Hillcoats filmatisering är konsekvent dyster. Världen efter den aldrig specificerade katastrofen är en grå och disig ödemark, där en far och hans son (Viggo Mortensen och Kodi Smit-McPhee) vandrar söderut på väg mot havet. Exakt vad de hoppas finna där är oklart. De överlever på vad de kan hitta längs vägen, och försöker samtidigt undvika de kannibalistiska band av busar som drar omkring på jakt efter människokött. Äta eller ätas, kort sagt. Fadern och sonen försöker hålla en viss moral vid liv och upprepar gång på gång att de själva är ”the good guys”, men i några laddade ögonblick sätts även sådana principer på prov.

Att ro i land en så nedstämd och sävlig historia kräver sin man. Vägen är ingen nagelbitare, den bygger mer på en allmänt olustig stämning än mer definierade spänningsscener, men jag tycker John Hillcoat lyckas skapligt. Mycket beror på fina insatser från Viggo Mortensen och birollsskådisar som Robert Duvall. Bränner till på riktigt gör det dock bara i ett par scener. Jag hoppas nog fortfarande att boken ger ytterligare någon dimension.

Andra bloggar om , ,

Föregående post
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Gillar verkligen din blogg! Jag har själv recenserat denna film på min filmblogg, filmlog.se – Tyckte filmen var riktigt bra! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *