Flickan från ovan

Kommer ni ihåg de där sammetsaffischerna som var populära nån gång i slutet av 1970- eller början av 1980-talet: kitschiga motiv som enhörningar eller otroliga stränder i nästan självlysande pastellfärger?

Ungefär så är stora delar av Flickan från ovan, Peter Jacksons filmatisering av Alice Sebolds roman om en 13-årig flicka som efter att ha blivit mördad av mannen i grannhuset vakar över sin familj från ett slags limbo. Det borde vara upplagt för ett uppslitande drama men resulterar istället i något vagt och halvljummet, och det man minns mest efteråt är hur Jackson gått bananas med en hel hög diskutabla specialeffekter. Mitt i filmen kommer jag på mig själv med att önska att Jackson istället hade valt samma väg som Terry Gilliam gjorde i Tideland.

Det är en våldsamt ojämn film detta. De rena thrillerinslagen är habila, och i synnerhet en scen mot slutet när huvudpersonens syster smyger in i gärningsmannens hus är riktigt spännande. Men storyn blir ofta stillastående, de tvära hoppen från känslosamhet till tokig komedi skorrar ganska illa, och den svävande new age-tonen och överdosen av kitscheffekter kväver tyvärr engagemanget. Tyvärr, PJ. Bättre kan du.

Andra bloggar om ,

Nästa post
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Foghagen

   /  5 augusti, 2010

  Karlen gjorde ju King kong också. Han är måste vara helt sinnessjuk.

 2. Crippa

   /  6 augusti, 2010

  Men till hans försvar: Vem skulle inte bli sinnessjuk av att filma Elijah Wood dag ut och dag in i flera år?

 3. Anna TS

   /  6 augusti, 2010

  Boken var däremot helt okej. Men som film förstod jag att den skulle bli dassig. tack, Crippster för att du påminde mig om de där förfärliga sammetsaffischerna. Jag har varit sentimental hela dan pga det, haha!

 4. Jag tycker att filmen är rätt bra, även om den samtidigt är en besvikelse då Jackson regisserar. Han råkar vara min favoritregissör förövrigt.

 5. Blev positivt överraskad. Tyckte också att det fanns delar som inte alls var bra… Känns som att det här hade varit manuset M. Night Shyamalan hade behövt för att få igång sin karriär igen. Är helt övertygad om att han hade kunnat göra den här riktigt bra!

 6. Vad trevligt med en film blogg.. Tipsar själv om filmer 🙂
  Läget med dig då?

 7. Crippa

   /  18 augusti, 2010

  @Joel: Shyamalan? Hm. Jag är djupt kluven till honom, han blir ju så fasansfullt seg och pretentiös ibland. Men kanske — storyn borde ju ha passat honom. Och jag tror inte han hade kitschat loss som PJ.

  @Anna: Dags för en liten sammetsaffischrevival? Allt annat gräsligt från förr kommer ju tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *