Min vän Kobo

Jag har gått ett tag och funderat på att köpa en läsplatta, och slog äntligen till. Efter att ha jämfört några olika modeller fastnade jag som synes för Kobo Touch.

Varför läsplatta och inte en iPad eller motsvarande?, undrar säkert någon. Helt enkelt därför att jag ville ha något som a) är litet, lätt och smidigt,  b) ligger på ett överkomligt pris, och c) är specifikt anpassat för läsning snarare än webb/spel/film.

Jag har läst på min iPhone ett tag, och den är för all del smidig nog men skärmen är i mitt tyckte lite för liten för att vara behaglig att läsa hela böcker på. Om man dessutom befinner sig utomhus och det är soligt är kombinationen måttlig ljusstyrka och speglande glasskärm rätt besvärlig. En iPad-skärm reflekterar på samma sätt, och dessutom är paddan inte direkt byggd i fickformat.

Kobon har en matt e-ink-skärm som inte speglar det minsta, och vars läsbarhet bara blir bättre ju ljusare det är. Mycket behaglig för ögonen. Jämfört med en surfplatta framstår den faktiskt som närmast analog, och eftersom den mer eller mindre försöker emulera en vanlig boksida är det avsett som beröm. För den som är van att peta på en iPhone är responstiden i touchskärmen i längsta laget, men det är i princip den enda anmärkning jag har, och man kan kanske anta att det är en av de saker man kommer att jobba på för kommande generationer av läsplattor.

Nämnde jag att den dessutom glider ner hur elegant som helst i innerfickan på kavajen?

Nästa post
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Fungerar den att låna böcker på biblioteket?

  2. Crippa

     /  19 augusti, 2012

    Jag har inte provat än. Återkommer när jag testat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *